Marijana Petir posjetila spomen-područje bivšeg koncentracijskog logora Auschwitz te sudjelovala na simpoziju Europske židovske udruge o holokaustu

Krakow - Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael Marijana Petir s delegacijom Europske židovske udruge (EJA) posjetila je 7. studenoga 2022. spomen-područje bivšeg koncentracijskog logora smrti Auschwitz gdje je odala počast žrtvama nacističkog režima.

U izaslanstvu su bili i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola kao i zastupnici iz različitih europskih zemalja, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varheylij, predsjednica parlamenta Češke Republike Markéta Pekarová Adamová i premijer Crne Gore Dritan Abazović. 
 
Tijekom svog prvog posjeta Auschwitzu Petir je rekla kako je koncentracijski logor Auschwitz poraz ljudskosti i tragedija koja se više nikada ne smije ponoviti.

Rabin Menachem Margolin, predsjednik Europske židovske udruge je izjavio da vrijeme rata i ekonomske krize uvijek služe kao platforma za ozbiljnu eskalaciju antisemitizma.-  Stoga, posebno ovih dana, više nego u bilo kojem razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, od europskih čelnika se zahtijeva da djeluju s većom odlučnošću kako bi iskorijenili antisemitizam kako u području obrazovanja tako i u području zakonodavstva, kazao je Margolin.

Članovi izaslanstva čuli su potresna svjedočanstva preživjelih u holokaustu i predsjednice Antwerpenskog židovskog foruma, barunice Regine Suchowolski-Sluzny, te Huhren Knoll, unuke Mireille Knoll, koja je preživjela holokaust, ali je ubijena u Parizu u antisemitskom napadu 2018.

Marijana Petir sudjelovala je 8. studenoga i na godišnjem simpoziju Europske židovske udruge (EJA) koji je bio posvećen edukaciji o holokaustu. Petir je govorila na panelu posvećenom izazovima u edukaciji o europskim vrijednostima za sve one koji iz drugih dijelova svijeta pristižu u Europu. S njom su u panelu sudjelovali zastupnik u belgijskom nacionalnom parlamentu Michele De Maegd, zastupnik u nizozemskom parlamentu Ulysse Ellian i senator iz Španjolske Reuben Moreno Palanques.

Petir je istaknula kako je od 2005. više od 750 nastavnika u Hrvatskoj uključeno u programe obrazovanja o holokaustu i prevencije antisemitizma, ali i drugih oblika diskriminacije. - Nastava o holokaustu u Hrvatskoj uključena je u predmet povijest i obvezna je u osnovnom i srednjem obrazovanju. Osim toga, na temelju međupredmetnog pristupa, nastava o židovskoj povijesti i holokaustu uključena je u nastavne planove i programe ostalih predmeta u osnovnim i srednjim školama, rekla je Petir.

Podsjetila je kako je Hrvatska prva članica Međunarodnog saveza za sjećanje na žrtve holokausta (IHRA) koja je prevela IHRA-ine preporuke o poučavanju i učenju o holokaustu, a u ožujku 2023. Hrvatska će preuzeti predsjedanje IHRA-om za što se intenzivno priprema.