Marijana Petir nazočila otvaranju Centra za promociju poljoprivrede i ruralni razvoj Slavonska kuća

Bošnjaci – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir boravila je u subotu u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je, među ostalim, nazočila svečanom otvorenju Centra za promociju poljoprivrede i ruralni razvoj Slavonska kuća u Bošnjacima za čiju je izgradnju Općina Bošnjaci osigurala bespovratnih 7,4 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, s ciljem poticanja razvoja kontinentalnog turizma i plasmana poljoprivrednih proizvoda s domaćih poljoprivrednih gospodarstava.

Simboličnim presijecanjem vrpce "Slavonsku kuću" otvorili su predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar obrane Mario Banožić. Petir je čestitala je načelniku Juzbašiću na ovom projektu pri čemu je ocijenila kako je riječ o iznimno vrijednom ulaganju u razvoj Bošnjaka i Slavonije te da sve više ljudi otkriva hrvatski ruralni prostor kao iznimno zanimljiv i atraktivan.

-Ovaj projekt pruža nam sliku kako se nekad živjelo u Slavoniji i kako je nekada Slavonija izgledala. Uvjerena sam kako će projekt dati dodanu vrijednost općini Bošnjaci. Cilj nam je zadržati naše ljude u Slavoniji, podržati poljoprivrednu proizvodnju i omogućiti preradu poljoprivrednih proizvoda, ali i pokazati i Hrvatskoj i svijetu s čime se to s pravom ponosimo, kazala je Marijana Petir. Rekla je kako će u Slavonskoj kući biti prikazana bogata tradicija toga sela, od šlinge i rukotvorina, starih zanata, gastronomske ponude poput kulena i šljivovice, do prikaza starinskog načina življenja. -Projekt je to koji će doprinijeti razvoju kontinentalnog turizma, razvoju lokalne poljoprivredne proizvodnje i očuvanju hrvatskog sela, istaknula je Petir.

Ministrica Marija Vučković rekla je kako "Slavonska kuća" promovira tradicijske vrijednosti života u Slavoniji, ali i omogućava Bošnjačanima i Slavoncima ostvarivanje kreativnih i poduzetničkih ideja. Istaknula je da je projekt financiran iz Podmjere 7.4. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Načelnik Općine Andrija Juzbašić kazao je kako je Općina Bošnjaci odlučila iskoristiti postojeće potencijale i resurse i sve snage usmjeriti u razvoj kontinentalnog turizma, što će biti vjetar u leđa lokalnim OPG-ovima i poticaj za proširenje proizvodnje, a što bi se u konačnici trebalo odraziti na svekolik razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i ostanak mladih na tome području.

Otvaranju Slavonske kuće prethodilo je otkrivanje spomen križa u središtu Bošnjaka, u spomen na 105 mještana Bošnjaka poginulih i nestalih u Prvom, 569 u Drugom svjetskom ratu, te 14 u Domovinskom ratu. Tom prigodom sudionicima svečanosti, među kojima su se nalazili i ministar obrane Mario Banožić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, obratio se načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić poručivši sumještanima da im poginuli i nestali Bošnjačani u tri rata trebaju biti orijentir i svjetionik u izgradnji bolje sutrašnjice. Podno spomen križa položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a članovima obitelji i rodbine poginulih i nestalih iz Domovinskog rata uručene su zahvalnice i plakete. -Danas smo sigurni u svojoj državi i moramo sve učiniti kako bi tu državu očuvali i sačuvali i za buduće naraštaje, kako žrtva onih koji su za nju dali živote ne bi bila uzaludna, poručio je na kraju svečanosti ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir je također s direktorom tvrtke Vukovarsko-srijemske županije Agro-klaster d.o.o. Zdenkom Podolarom i zamjenicom načelnika Općine Vrbanja Gracijelom Stibom, obišla mlade poljoprivrednike Željka Petrovića i Josipa Tufegdžića koji se bave tovom junadi te OPG Stjepana i Suzane Ćurdo, proizvođače začinske paprike i lubenica. Agro-klaster je osnovan kako bi podržao razvojne projekte u poljoprivredi te pomogao poljoprivrednicima u udruživanju i plasmanu njihovih proizvoda na tržište, a ima i svoju farmu nesilica u slobodnom uzgoju, obilaskom koje je Marijana Petir zaključila svoj posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji.