Luka Bebić primio voditelja Ureda UNHCR-a u Republici Hrvatskoj Wilfrieda Buchhorna

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet šefa Ureda UNHCR-a u Republici Hrvatskoj Wilfrieda Buchhorna, s kojim je razgovarao o dosadašnjoj suradnji Hrvatske i UNHCR-a, kao i daljnjim zadacima na području zbrinjavanja izbjeglica i prognanika.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i šef Ureda UNHCR-a u Republici Hrvatskoj Wilfried Buchhorn ustvrdili su kako su Hrvatska i UNHCR uspostavili dobar partnerski odnos koji se očituje u brojnim zajedničkim aktivnostima, a pomogao je u rješavanju izbjegličkog i prognaničkog pitanja u Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora istaknuo je kako proces povratka izbjeglica i prognanika mora biti dvosmjeran, potvrdivši da u Hrvatskoj postoji politička volja da se to pitanje riješi, a jedini problem mogu zadavati financijske mogućnosti države. 

Voditelj Ureda UNHCR-a Buchhorn pohvalio je Hrvatsku koja se vrlo uspješno svih godina suočavala s problemom zbrinjavanja izbjeglica i prognanika, za što je velikim dijelom zaslužan i Hrvatski sabor koji je usvojio odgovarajuće zakone. Rekao je kako je Hrvatska primjer ostalim državama, te je zbog toga jako važno da se zadatak zbrinjavanja izbjeglica i prognanika uspješno i zaključi. Potvrdio je kako je sama provedba čak i važnija od zakonskog okvira kako bi se ljude ohrabrilo na povratak, te izrazio nadu da će Hrvatska i UNHCR naći zajednički put naprijed u rješavanju preostalih problema.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora