Ljubica Maksimčuk primila talijanskog veleposlanika Pierfrancesca Sacca

Zagreb - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Ljubica Maksimčuk sastala se s talijanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Pierfrancescom Saccom s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima dviju država te o budućim načinima suradnje na svim razinama. 

Voditeljica Izaslanstva uvodno je zahvalila veleposlaniku na pomoći koju je Italija pružila potresom pogođenim područjima Hrvatske. Predstavila je rad Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana te istaknula značaj tema o kojima se raspravlja u Skupštini, a zajedničke su za obje države.

Tijekom razgovora sugovornici su potvrdili tradicionalno prijateljske odnose dviju država, kao i uspješnu suradnju na brojnim područjima od zajedničkog interesa. Posebno je istaknut značaj međuparlamentarne suradnje, koja omogućuje kontakte parlamentaraca na svim razinama i međusobnu razmjenu iskustava. Sugovornici su se složili kako su ti kontakti u vremenima krize uzrokovane pandemijom Covida-19 znatno smanjeni, ali uz pomoć suvremene tehnologije i dalje postoji mogućnost održavanja sastanaka na daljinu.

U nastavku razgovora veleposlanik Sacco je naglasio kako Hrvatska i Italija ne dijele samo zajedničku povijest već i brojne izazove današnjice koji se odnose na migrantsku krizu, sukobe u regiji, okolišne probleme, zaštitu Sredozemlja i zdravstvenu krizu, a koji obvezuju obje države na suradnju i iznalaženje rješenja. Ujedno je istaknuo kako dosadašnje iznimno dobre odnose treba ojačati, u skladu s novim izazovima koji prijete mediteranskoj regiji. Napomenuo je i potrebu za jačanjem suradnje u pitanjima proširenja Europske unije s obzirom na održavanje stabilnosti i prosperiteta regije zapadnog Balkana te istaknuo podršku Italije za pristupanje Hrvatske Schengenskom prostoru i skupini MED7.

Zaključno, sugovornici su se složili kako treba raditi na unaprjeđenju svih oblika suradnje, među kojima je međuparlamentarna suradnja posebno važna za pokretanje novih inicijativa i jačanje odnosa dviju država.