Ljubica Maksimčuk primila austrijskog veleposlanika Josefa Markusa Wuketicha

Zagreb - Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Austrija Ljubica Maksimčuk održala je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Josefom Markusom Wuketichem.

Voditeljica Skupine Maksimčuk i veleposlanik Wuketich složili su se kako je tradicionalno duga i čvrsta povezanost dvaju naroda temelj  iznimno dobrim, prijateljskim i intenzivnim bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Republike Austrije, a 83.000 hrvatskih iseljenika i oko 50.000 gradišćanskih Hrvata koji žive u Austriji značajan su faktor u međusobnim odnosima i čine „živi most“ između dviju država. Također su suglasni kako međuparlamentarna suradnja značajno doprinosi unaprjeđenju sveukupnih odnosa i rješavanju brojnih pitanja od interesa za obje zemlje.

Maksimčuk je izrazila nadu da će se u što skorije vrijeme normalizirati situacija vezana uz pandemiju koronavirusa, te je uvjerena da će se ovaj izazov uspješno nadvladati zahvaljujući otvorenoj komunikaciji i solidarnom pristupu svih zemalja svijeta. Rekla je da je ova pandemija stavila na kušnju našu svakidašnjicu, mogućnosti i izdržljivosti te da nam je na prvom mjestu zaštita zdravlja građana uz očuvanje gospodarstva. Također je istaknula kako su Hrvatska i Austrija, kao dobri partneri unutar Europske unije, uzajamno priznale potvrde o cijepljenju i preboljenju od koronavirusa. Dodala da je Hrvatska poduzela brojne mjere kako bi bila prihvatljiva kao sigurna destinacija za odmor u epidemiološkom pogledu te u vezi s tim podsjetila na projekt Ministarstva turizma i sporta RH – „Stay Safe in Croatia“. 

Govoreći o bilateralnim odnosima dviju država, Maksimčuk  je istaknula važnost potpore Austrije Hrvatskoj za pristupanje Schengenskom prostoru i Eurozoni, što su hrvatski vanjskopolitički prioriteti. Parlamentarnu suradnju je  ocijenila solidnom, no dodala i kako ima puno mogućnosti za njezino unaprjeđenje, posebno nakon poboljšanja epidemiološke situacije. Također je zahvalila na humanitarnoj pomoći koju je Austrija uputila Hrvatskoj odmah nakon razornih potresa u prosincu 2020. 
Osvrnuvši se na gospodarsku suradnju, rekla je da je Austrija jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, ona je peti hrvatski vanjskotrgovinski partner, a s obzirom na iznos ukupnih ulaganja nalazi se na prvom mjestu inozemnih ulagača. Iznijela je i podatke kako je  turizam u odnosu na 2019. u značajnom padu zbog pandemije,  iako se bilježi porast od 31 posto u dolascima i 64 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što bi mogao biti pozitivan trend. Zaključno je napomenula da su najperspektivniji sektori u kojima mogu sudjelovati hrvatske tvrtke metaloprerađivačka industrija, elektroindustrija, IT sektor, industrija prerade drva (posebice uz suradnju s drvnim klasterom Štajerske), tekstilna i obućarska industrija te prehrambena industrija.

Veleposlanik Wuketich se složio da su očuvanje zdravlja ljudi, radnih mjesta i gospodarstva najvažniji ciljevi borbe u vrijeme pandemije. Opisao je stroge epidemiološke mjere koje su provođene u Austriji i naveo primjer potpuno zatvorene zimske turističke sezone koja je ocijenjena kao „propala“. Mišljenja je da je važno postići visoki postotak procijepljenosti bez kojeg nema nade u bolje rezultate u turizmu u vezi s čim je pohvalio procjepljivanje turističkih djelatnika u Hrvatskoj. Detaljno je opisao mjere vezane za cijepljenje u Austriji, te naveo kako lokalna zajednica organizira testiranja koja su besplatna čak i za turiste. Izrazio je uvjerenje da će posjećenost austrijskih turista  Hrvatskoj  biti dobra, uz oprez od pojave eventualnih žarišta zaraze. 

Kao gradišćanski Hrvat iz Pandorfa istaknuo je kako je opstojnost hrvatskog jezika kod 17-18 tisuća ljudi pravo čudo, s obzirom da od 1547. godine žive u tom dijelu Austrije. Također je kazao da je  ponosan na solidarnost i empatiju austrijskih građana i institucija koje su iskazali nakon potresa u Hrvatskoj, te istaknuo kako se veleposlanstvo Austrije i dalje kontaktira zbog pomoći stradalim područjima. Posebno je istaknuo biskupiju i Zemaljsko poglavarstvo (županiju) Željezno koji su proveli humanitarnu akciju „Krov za Hrvatsku“, a kojom je  biskup Egidije Ivan Živković uz pomoć ostalih biskupija u Austriji uspio prikupiti sredstva za izgradnju 20 kuća na stradalim područjima.

- Povezanost i humanost iskazana u nevolji, svjedoče o dimenziji uzajamnog prijateljstva, kazao je Wuketich. Nastavno na prijedloge poboljšanja suradnje na području gospodarstva, smatra kako treba potaknuti interes za drvnu industriju i izgradnju drvenih građevina. Dodao je da Austrija na tome intenzivno radi, u što je uključeno resorno ministarstvo te Arhitektonski fakultet, a poznato je da Hrvatska ima dugu tradiciju izgradnje drvenih kuća. Podržao je potrebu intenziviranja ukupne parlamentarne suradnje i prenio želju austrijskog voditelja Skupine Berlakovicha za nastavkom zajedničkih aktivnosti s hrvatskim kolegama.