Leko: Sloboda medija treba biti zaštićena

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko obratio se sudionicima rasprave "Mediji i javni interes" koju su u povodu pripreme medijske strategije Republike Hrvatske u Saboru organizirali Centar za istraživanje medija i komunikacije Fakulteta političkih znanosti i Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo".

Istaknuo je kako je ekonomska kriza, koja traje već šest godina, teško pogodila i medije, da su u utrci za opstanak i bitci s konkurencijom mnogi novinari ostali bez posla, a provjerene i istinite činjenice u informiranju javnosti često su u drugom planu. - I mi u Hrvatskom saboru svjedoci smo kako o nekim važnim zakonima koji će značajno utjecati na živote građana mediji često izvještavaju sažeto, površno ili nikako, dok veliki prostor istovremeno poklanjaju nekoj doskočici ili vicu pojedinih zastupnika, rekao je Leko.

Upozorio je kako je posebno zabrinjavajuće to što je taj trend prisutan i u javnim medijima koji bi, s obzirom na to da ih financiraju građani, morali biti prvi u objektivnom i detaljnom informiranju javnosti. Kao velik problem istaknuo je i utjecaj oglašivača na uređivačku politiku medija i zaključio kako danas puno češće na nju utječe gospodarstvo od politike što pojačava ovisnost novinara o vlasnicima medija. 

- U interesu je i medijskih profesionalaca i svih hrvatskih građana i nas političara kao njihovih izabranih predstavnika da sloboda medija bude najviše moguće zaštićena, zaključio je predsjednik Sabora i poželio sudionicima skupa da plodnom raspravom ostvare taj cilj. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora