Leko sa saborskim izaslanstvom sudjelovao u obilježavanju 19. obljetnice operacije Bljesak u Okučanima

Okučani - Nizom komemorativnih skupova u zapadnoj Slavoniji obilježava se 19. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak, a središnja komemoracija održana je danas kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. 

Vijenac su kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova položila djeca i roditelji poginulih u Bljesku, a zajednički vijenac Republike Hrvatske položili su: predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. 

U izjavi novinarima predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je da je danas "19. obljetnica, a Bljesak svijetli istim sjajem". "To je prijelomna akcija Hrvatske vojske i hrvatske države, gdje je na najbolji način pokazano da se Hrvatska vojska i hrvatska država ne bori iz mržnje, nego iz razloga da uspostavi slobodu, samostalnost svoje države i slobodu svim građanima Hrvatske. Mislim da je to do danas ostalo kao vrijednost. Akcija Bljesak, osim što je oslobodila dio zemlje, pokazala je sposobnost Hrvatske vojske i odlučnost da oslobodi cijelu zemlju", rekao je Leko. 

Milanović je naglasio kako je vojno-redarstvena akcija Bljesak bila veliki dan za Hrvatsku i izrazio zahvalnost braniteljima i njihovim obiteljima. Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je da je "današnji dan - dan kada se sjećamo pobjede u Domovinskom ratu, u obrani naše slobode, demokracije, naše države. Zahvalni smo svim braniteljima, posebno onima koji su dali svoj život, svoje zdravlje za obranu domovine." 

U akciji Bljesak tijekom 31 sata 32 postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranoga hrvatskoga državnog teritorija, te uspostavile promet auto-cestom i željeznicom od zapada prema istoku zemlje, ali i nadzor na južnim dijelovima hrvatske granice.  Oslobađajući zapadnu Slavoniju, tom su prigodom poginula 42, a ranjena 162 branitelja. (Hina/HS) 
 

Autor: Hina/Hrvatski sabor, Služba za medije