Leko primio španjolskog veleposlanika Camposa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Eduarda Aznara Camposa. U razgovoru su potvrđeni dobri i partnerski odnosi dviju zemalja te je izražen interes za jačanje suradnje u gospodarstvu, znanosti i kulturi.

Campos je istaknuo kako Hrvatska i njezin narod imaju dobru reputaciju među Španjolcima, posebno hrvatski znanstvenici, zbog čega će se zauzimati za jaču suradnju u tom području. Kad je riječ o gospodarstvu, rekao je kako su španjolske tvrtke zainteresirane za investiranje u Hrvatsku, ali da su i oprezne jer traže stabilnu zakonodavnu i pravosudnu klimu. Kao uspješnu investiciju istaknuo je vjetroelektrane kod Splita. 

Španjolska je, prema riječima veleposlanika Camposa, zainteresirana i za zajedničke twinning-projekte Europske unije u kojima bi Hrvatska i Španjolska zajednički nastupale u trećim zemljama u području Jugoistočne Europe, Sjeverne Afrike i Latinske Amerike.

Leko je rekao da je Hrvatska zainteresirana za španjolska iskustva u Europskoj uniji, osobito za jaču suradnju dvaju parlamenata u europskom zakonodavstvu i provedbi Lisabonskog ugovora. Kao prvi korak u jačanju te suradnje Leko je predložio da predsjednik Odbora za europske poslove španjolskoga parlamenta posjeti Hrvatski sabor.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora