Leko pozvao mlade da ne odustaju od politike

Zagreb – „Ljudi su razočarani u politiku i političare, ali građani ne smiju odustati od sudjelovanja u politici jer su u demokraciji građani jedini korektiv političarima“ – poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na susretu s mladima iz sedam europskih zemalja. 

Dvadesetdvoje mladih iz Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Portugala, Italije, Slovačke i Španjolske u Zagrebu sudjeluje u programu „Stand up for your future“ koji uz potporu Europske komisije provodi Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška. Program je usmjeren razvoju liderskih kompetencija, a cilj je motivirati mlade ljude na aktivno sudjelovanje na izborima za Europski parlament u svibnju ove godine.

Leko je sudionicima programa objasnio kako funkcionira Hrvatski sabor te je odgovarao na njihova pitanja. Pojasnio je prilagodbe koje je Hrvatska učinila da bi pristupila Europskoj uniji i ukazao na sve veću ulogu koju Europski parlament ima na donošenje zakonskih direktiva i financijskog okvira Europske unije. Mlade je, među ostalim, zanimalo kako motivirati građane da sudjeluju na izborima, zašto su privatizirana hrvatska brodogradilišta te koliko u Hrvatskom saboru ima zastupnica. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora