Leko i Veljanoski za bržu integraciju Makedonije u EU i NATO

Zagreb - Nismo zadovoljni što je zaustavljen proces integracija Makedonije u NATO i Europsku uniju zbog spora s Grčkom jer je hrvatski interes da se cijeli Balkan integrira u te organizacije, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s predsjednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanoskim koji je u službenom posjetu Hrvatskoj. Leko je obećao hrvatsku potporu u nastojanjima da taj proces bude deblokiran. 

Veljanoski je istaknuo kako Hrvatska i Makedonija nemaju nikakvih otvorenih pitanja te da su politički odnosi prijateljski. Izrazio je zadovoljstvo statusom makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj. -Ako dođe do izmjena makedonskog Ustava, u preambulu će biti uvršteni i Hrvati, rekao je Veljanoski. 

Leko i Veljanoski posebno su zadovoljni suradnjom parlamenata te parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i europske poslove. Naglasili su važnost i multilateralne suradnje u regionalnim inicijativama poput Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP). Veljanoski je nakon susreta s Lekom na sjednici Hrvatskoga sabora održao prigodni govor.