Leko i Kövér: Aktualni problemi ne trebaju utjecati na tradicionalno prijateljstvo Hrvatske i Mađarske

Budimpešta - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na marginama 6. konferencije predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana održao je bilateralne sastanke s predsjednicima parlamenata Mađarske i Albanije te potpredsjednikom Skupštine Crne Gore.

Na sastanku s predsjednikom Nacionalne skupštine Mađarske Lászlom Kövérom potvrđeni su prijateljski odnosi dviju zemalja te je istaknuto kako je u oba parlamenta u proceduri inicijativa da se 1. svibnja, dan rođenja Nikole Šubića Zrinskog, proglasi Danom mađarsko-hrvatskog prijateljstva. Kövér je izrazio želju da mađarski parlament prihvati tu deklaraciju u ovom sazivu, prije izbora u travnju 2014. godine. Dodao je kako bi se prije toga trebali riješiti aktualni problemi. „Trebamo priznati kako postoji sukob između institucija sustava naših dviju zemalja i pričekati da se taj problem riješi kako se rasprava u parlamentu ne bi vodila u sjeni tog sukoba“ – rekao je Kövér. 

Leko se nije složio s takvom ocjenom. „Ne mislim da postoje problemi između naših država ili institucija u ovom trenutku. Prejake su veze između Hrvatske i Mađarske da bi ih neki poslovni odnos mogao poremetiti“, rekao je Leko, ocijenivši da je riječ o poslovnom problemu koji trebaju riješiti za to mjerodavna tijela.

Leko i Kövér utvrdili su kako postoji zajednički interes dviju zemalja da se proces europskih integracija nastavi na području Zapadnoga Balkana, a dogovorili su i pojačanu suradnju parlamentarnih Odbora za europske poslove kako bi usuglasili stajališta za Međuparlamentarnu konferenciju članica EU-a.

Na sastanku s predsjednikom albanskog parlamenta Ilirom Metom istaknuto je kako dvije zemlje imaju odlične političke odnose te zajedničke gospodarske interese, poput izgradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) te Jadransko-jonske autoceste. Meta je izrazio želju Albanije za stručnom hrvatskom pomoći u postupku europskih integracija, posebice na razini parlamenata, a Leko je dao punu potporu Albaniji na putu u Europsku uniju.

S potpredsjednikom Skupštine Crne Gore Brankom Radulovićem naglašeno je kako odnosi Hrvatske i Crne Gore mogu biti primjer za cijelu regiju. Radulović se zanimao može li spor oko Prevlake usporiti Crnu Goru na putu prema EU-u. Leko je ponovio da Hrvatska neće koristiti bilateralna pitanja kako bi blokirala susjede na europskom putu. Istaknuto je i da su hrvatska manjina u Crnoj Gori i crnogorska manjina u Hrvatskoj važan most koji povezuje dvije zemlje.

Autor: Ured predsjednika Sabora