Leko i Čović razgovarali o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini

Zagreb – Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini te provedba odluke Sejdić-Finci bili su središnja tema sastanka predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Leko je naglasio da provedba odluke Sejdić-Finci ne rješava temeljni problem - ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH. -Neće biti pravog rješenja dok svaki od konstitutivnih naroda ne bude odgovoran i za sebe i za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, ocijenio je Leko. Dodao je da je način kako će se to rješenje postići unutarnje pitanje naroda i građana BiH. 

Čović je naglasio da je Bosnu i Hercegovinu nužno preurediti tako da se osigura jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda, a o načinu kako to ostvariti može se razgovarati. -Time bi se automatski riješio i problem Sejdić-Finci, dodao je Čović. Predsjednik HDZ-a BiH izvijestio je Leku i o preliminarnim rezultatima popisa stanovništva u BiH prema kojima, kako je rekao, u toj državi živi nešto više od 550 tisuća Hrvata, odnosno oko 15 posto od ukupnog stanovništva. Ocijenio je kako taj rezultat pokazuje da se broj Hrvata najviše smanjio u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. -Hrvati su praktično nestali u Republici Srpskoj, a opstali su samo na područjima na kojima su bili politički organizirani, rekao je Čović.

Čović je izvijestio Leku i o inicijativi okupljanja svih hrvatskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u zajedničku predizbornu koaliciju koja bi se oformila pomoću Hrvatskoga narodnog sabora. Izrazio je nadu da će se i HDZ 1990. uključiti u takav savez. Leko je rekao da je za Republiku Hrvatsku važno da hrvatske stranke u BiH postignu minimum suglasnosti o strateškim političkim ciljevima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora