Leko: Europi je Ukrajina važan i težak problem

Oslo - Za Europu je problem Ukrajine iznimno važan i težak problem i pokazuje da nisu nestale objektivne opasnosti koje predstavlja kršenje međunarodnog prava, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko po završetku dvodnevne Europske konferencije predsjednika parlamenata Vijeća Europe. 


-Međunarodno pravo je proizvod konsenzusa, dogovora, dijaloga među državama. Ako se ne držimo međunarodnog prava, svi dolazimo u probleme, svi smo ugroženi, rekao je Leko.

Osim Ukrajine, o kojoj se dosta govorilo na skupu, Leko je spomenuo i probleme vezane uz Mediteran, sjever Afrike, gdje također treba naći rješenja, a Europa može ponuditi veliko vlastito iskustvo jer je u povijesti prošla ratove i krize. Tu su i problemi zamrznutih sukoba na Cipru, u Pridnjestrovlju, Južnoj Osetiji, Abhaziji, Nagorno-Karabahu. -Zaključak bi mogao biti da se bez demokratskih odnosa, dijaloga i standarda i demokratskih institucija u europskim zemljama i neće moći na miran način rješavati sukobi i sporovi, kazao je Leko.

Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur u svom je zaključnom govoru rekla da treba težiti tome da se "spriječe ili barem ograniče patnje ljudi prouzročene tim sukobima". Ona je istaknula da su Europi potrebni snažni parlamenti koji će promovirati zajedničke vrijednosti, a to su demokracija, poštivanje ljudskih prava i vladavina zakona, te da se treba usredotočiti na "ono što nas povezuje, a ne ono što nas dijeli".

Predsjednik norveškog parlamenta, Stortinga, Olemic Thommessen u svom je završnom govoru rekao da on i Brasseur snažno podržavaju inicijativu za uspostavu Europskog dana žrtava zločina iz mržnje. Također je spomenuo društvene mreže koje su s jedne strane korisne jer omogućuju bolju povezanost parlamentaraca s građanima, ali se istodobno mogu pokazati štetnima jer mogu poslužiti kao platforma za govor mržnje.

Predsjednik Sabora na marginama skupa odvojeno se sastao s potpredsjednikom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božom Ljubićem i novom predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković. Leko i Ljubić složili su se da je "važno osigurati europski put za BiH, ali i jednakopravnost i ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda s druga dva naroda u BiH. To je neobično važno još i više otkad je Hrvatska u EU", rekao je Leko. Predsjednik Sabora rekao je kolegici iz Srbije da Hrvatska nudi zemljama u regiji svoja iskustva na putu prema EU jer je "njezin interes da se sve države usmjere k EU i da napreduju u demokratskim standardima". 
 

Autor: Hina