Leko: Albanija je zaslužila dobiti status kandidata za članstvo u EU-u

Tirana – Hrvatska smatra da Albanija treba dobiti status kandidata za članstvo u EU-u u lipnju ove godine. Albanija je to odavno zaslužila, a to je u interesu i Hrvatske i Europske unije, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko tijekom službenog posjeta Albaniji. 

Sastao se sa svojim domaćinom, predsjednikom albanskog parlamenta Ilirom Metom, potom s predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem, albanskim premijerom Edijem Ramom te predsjednikom oporbene Demokratske stranke i gradonačelnikom Tirane Lulzimom Bashom.
 
Leko je naglasio kako je Albanija ostvarila velik napredak te da Hrvatska podupire politiku proširenja Unije na sve zemlje Jugoistočne Europe sukladno njihovoj spremnosti da ispune potrebne kriterije. 

Svi albanski dužnosnici u razgovorima s Lekom istaknuli su kako Hrvatsku vide kao primjer uspješne integracije u Europsku uniju. -Za nas je najbolje da učimo iz hrvatskog iskustva jer imamo sličnu prošlost i iste poteškoće u razvoju, ocijenio je albanski premijer Rama. Leko je stoga sa svojim albanskim kolegom Metom dogovorio jaču suradnju dvaju parlamenata u prenošenju iskustva u usklađivanju zakonodavstva s Europskom unijom. 

U razgovorima je istaknuta potreba jače gospodarske suradnje te zajednička potpora infrastrukturnim projektima kao što su Transjadranski plinovod (TAP), njegov mogući nastavak Jonsko-jadranski plinovod (IAP) te izgradnja Jadransko-jonske autoceste. Albanija je otvorena i za hrvatske investicije, osobito u turizmu, energetici, infrastrukturi i poljoprivredi, istaknuli su albanski dužnosnici. U razgovorima je naglašena dobra suradnja koju dvije zemlje ostvaruju politički i vojno kao članice NATO-a te regionalna suradnja u inicijativama kao što su Jadransko-jonska inicijativa i Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP). Hrvatska i Albanija suglasne su u tome da bi Kosovo trebalo postati dio parlamentarne dimenzije SEECP-a te se obje zauzimaju za to da tajništvo te inicijative bude u Sarajevu, o čemu će se razgovarati na idućoj konferenciji parlamenata SEECP-a u Bukureštu, 10. i 11. svibnja ove godine.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora