Krstulović Opara: Opravdani su zahtjevi da se školski brod „Jadran“ vrati u Hrvatsku

Zagreb – Velika je simbolika u ovome danu i ovome brodu i otuda su opravdani zahtjevi, traženja i poticanja naše politike i diplomacije da se taj brod konačno vrati u svoju matičnu luku, kazao je na otvorenju izložbe „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split“, 1933. – 2023.“ zastupnik i član Organizacijskog odbora projekta Hrvatski školski brod „Jadran“ Andro Krstulović Opara, izrazivši želju da se održi sjećanje na taj važni simbol hrvatskog pomorskog, ali i kulturnog identiteta.

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitavši svima koji su sudjelovali u njenom postavljanju. Otvorenju je nazočio i Stjepan Bernardić, kapetan bojnog broda u mirovini i bivši zapovjednik školskog broda „Jadran“.

Otvorenjem izložbe obilježava se 90 godina od uplovljavanja tog jedrenjaka u Splitsku luku. Riječ je o jedrenjaku tipa barkantin, koji je djelo hrvatske brodograđevne tradicije, a sagrađen je na inicijativu „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti.

Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali u Dubrovniku, Šibeniku, Puli, Divuljama i Splitu.  Od jeseni 1991. godine, tijekom Domovinskog rata, brod prisilno ostaje u Crnoj Gori te od tada do danas traju napori Republike Hrvatske da se školski brod „Jadran“ vrati u njegovu matičnu luku u Splitu. Suorganizatori izložbe su Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata u Splitu te Hrvatski sabor koji je uz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo obrane ujedno i pokrovitelj ove izložbe.

Nakon otvorenja izložbe započeo je okrugli stol o školskom brodu „Jadran“ uz osigurani prijenos uživo na YouTube kanalu Saborske TV, na kojemu su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu Ljubomir Radić, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo, predstavnik Zajedničkog odbora za sukcesiju pokretne i nepokretne imovine Želimiri Latković i državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frano Matušić kao izaslanik ministra.