Krešimir Ćosić i Jene Adam primili izaslanstvo Odbora za europske poslove mađarske Nacionalne skupštine

Zagreb - Član Odbora za vanjsku politiku Krešimir Ćosić primio je u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Republike Mađarske koju predvodi predsjednik Odbora Matyas Eorsi. 

Krešimir Ćosić zahvalio je na posjetu u ovom ključnom trenutku za Hrvatsku, trenutku otvaranja pregovora s EU, gdje će stručna pomoć i iskustvo Mađarske Hrvatskoj biti itekako značajno. Istaknuo je važnost dugotrajne suradnje dviju država radi stvaranja kvalitetnije i perspektivnije regije u političkom, sigurnosnom i gospodarskom smislu. 
Matyas Eorsi rekao je da je mađarska vanjska politika zainteresirana za proširenje Europske unije tako da čitav kontinent postane jedinstven, a primarni interes Mađarske je da u svom susjedstvu ima što više punopravnih članica EU. Istaknuo je da Hrvatsku očekuje zahtjevan posao, posebice na području: privatizacije, ukidanja državnih potpora za razvoj industrije, zaštite okoliša, te stjecanja vlasništva stranaca nad hrvatskim nekretninama, što će biti teška pitanja. Eorsi je zaključio riječima da EU ne daje bolji život, već šire mogućnosti za bolji život, a za državu je važno da uz što povoljnije uvjete i što prije dostigne razinu da se može učlaniti u EU.

Razgovaralo se i o važnosti informacijskih kampanja koje na jednostavan način trebaju građanima približiti EU i odgovoriti na svakodnevna pitanja. Potpredsjednik mađarskog Odbora za europske poslove Laszlo Koosi predložio je da se stručni odbori mađarskog i hrvatskog parlamenta počnu sastajati, moguće i zajednički zasjedati, na temu poljoprivrede i zaštite okoliša, kako bi Hrvatska dobila pomoć za ova  poglavlja, koja su među težima.

Mađarsko izaslanstvo sastalo se i sa zastupnikom mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Adamom Jeneom koji je naglasio da suradnja između Hrvatske i Mađarske može biti primjer suradnje zemljama u užem i širem okruženju.