Kovač, Bauk i Stier boravili u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk te član Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier boravili su u dvodnevnom posjetu Parlamentarnoj skupštini BiH, a na poziv Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine.

Tijekom posjeta izaslanstvo se susrelo s članovima Komisije za vanjske poslove, članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine, Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, predstavnicima vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, kardinalom Vinkom Puljićem i velikim muftijom Huseinom Kavazovićem, šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Larsom Gunnarom Wigemarkom te Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom. U sklopu svog službenog boravka u Bosni i Hercegovini saborsko izaslanstvo usto je posjetilo i općine Žepče i Kiseljak.

Mogućnosti jačanja suradnje dviju zemalja činile su okosnicu razgovora vođenih tijekom posjeta, pri čemu je  izaslanstvo Hrvatskoga sabora istaknulo kako posjet predstavlja potvrdu dobrosusjedskih odnosa i spremnost Hrvatske na nastavak pružanja pomoći Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji i približavanju atlantskoj zajednici. Naglašeno je nadalje kako je Bosna i Hercegovina - u kojoj su Hrvati zajedno s Bošnjacima i Srbima državotvorni narod - narodnosno, ekonomski i infrastrukturno povezana s Hrvatskom.

Članovi saborskog izaslanstva ukazali su na nužnost nastavka razvijanja Bosne i Hercegovine kao funkcionalne i pravne države, a što je jedan od najvažnijih kriterija za ulazak u Europsku uniju. Govorilo se, između ostaloga, i o izmjenama izbornog zakona koje je naložio Ustavni sud BiH, a koje bi trebale osigurati ravnopravnost svih triju ustavotvornih naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba - u izbornom procesu te implementaciju rezultata listopadskih izbora. K tome je ocijenjeno kako bez političke stabilnosti provedba prijeko potrebne ekonomske i socijalne reforme neće biti moguća.

Za susreta s načelnicima općina Žepče i Kiseljak fokus razgovora stavljen je na ekonomsku situaciju i uspješnost suživota na područjima s pretežitim hrvatskim stanovništvom.

U sklopu svog dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini saborsko izaslanstvo prisustvovalo je i otvorenju dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Sarajevu.

Autor: Odbor za vanjsku politiku