Konstituiran 11. saziv Hrvatskoga sabora

Zagreb –  Izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskoga sabora, sa 144 glasova za, u četvrtak, 16. svibnja 2024. konstituiran je 11. saziv Hrvatskoga sabora od proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske.

Konstituiranju 11. saziva nazočili su članovi tehničke Vlade na čelu s predsjednikom i mandatarom za sastavljanje nove Vlade Andrejom Plenkovićem, bivši predsjednici Republike Hrvatske Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović i Stipe Mesić, bivši predsjednici Hrvatskoga sabora Josip Leko, Luka Bebić i Vladimir Šeks, bivši predsjednici Vlade Jadranka Kosor, Vlatko Mateša i Franjo Gregurić, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te predstavnike vjerskih zajednica, akademske zajednice, kulturnih i sindikalnih organizacija, predstavnici diplomatskog zbora i drugi uglednici iz hrvatskog javnog života.

Nakon konstituiranja, intonirana je himna Republike Hrvatske te je održana minuta šutnje za one koji su zaslužni što je Hrvatska danas slobodna, neovisna i demokratska država, za prvog predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, sve hrvatske branitelje, preminule zastupnice i zastupnike svih dosadašnjih saziva, te sve one koji su doprinijeli boljitku Hrvatske.

U nastavku konstituirajuće sjednice su jednoglasno izabrani članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Hrvatskoga sabora. 

Parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora održani su 16. i 17. travnja 2024., a 9. svibnja 2024. predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabra za 16. svibnja 2024. godine.