Komorowski: Poljska Hrvatskoj želi iskrenu dobrodošlicu u EU

Zagreb – Poljska dobrodošlica Hrvatskoj u Europsku uniju bit će iskrena i srdačna, poručio je predsjednik Republike Poljske Bronislaw Komorowski predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki, s kojim se sastao u sklopu svoga službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Komorowski je naglasio dugu tradiciju prijateljskih odnosa koje, kako je rekao, svaki Poljak može osjetiti na svakom koraku u Hrvatskoj.

Komorowski je izrazio uvjerenje da će hrvatsko društvo, usprkos činjenici što Uniji pristupa u teškim uvjetima krize, moći osjetiti sve pozitivne strane EU-a na kao što je to osjetilo poljsko društvo. Naglasio je da se Poljska stalno zauzima za proširenje Unije i da je snažno podupirala Hrvatsku u postupku pristupanja. Smatra da se i ostale zemlje Jugoistočne Europe, ali i Ukrajina i Moldova, s vremenom trebaju integrirati u EU.

Leko je naglasio kako Hrvatska ne želi biti problem Unije nego članica koja će sudjelovati u rješavanju problema. U tom smislu, dodao je, bit će iznimno vrijedna suradnja i razmjena iskustva s Poljskom koja se pokazala najuspješnijom članicom EU-a nakon velikog proširenja 2004. godine. Leko je naglasio kako je Hrvatska životno zainteresirana za mir, suradnju i dobrosusjedske odnose sa zemljama Jugoistočne Europe te se zauzima da sve te države imaju europsku perspektivu.

Leko i Komorowski posebno su razgovarali o snažnijoj ulozi nacionalnih parlamenata u donošenju odluka u Europskoj uniji što je rezultat Lisabonskog ugovora. Ocijenili su da je to velika vrijednost koja se ne smije izgubiti, a u tom će pogledu iskustva poljskog Sejma biti vrlo korisna Hrvatskom saboru.

Autor: Ured predsjednika Sabora