Klub zastupnika SDP-a održao okrugli stol u povodu Europskog dana jednakih plaća

Zagreb - Klub zastupnika SDP-a održao je povodom Europskog dana jednakih plaća koji se obilježava 15. studenoga okrugli stol s temom „(Ne)jednake plaće između žena i muškaraca – iz perspektive svijeta, Europske unije i Republike Hrvatske“.

Na okruglom stolu sudjelovali su uz saborske zastupnice Sabinu Glasovac, Martinu Vlašić Iljkić te Andreju Marić, i Maja Klindžić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice, Renata Kovačić, poduzetnica, Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, Lana Kučer iz CESI-a, Nikola Prpić iz HUBOL-a, Milan F. Živković i Ivan Račan.

U raspravi je istaknuto kako u Europskoj uniji žene i dalje zarađuju manje od muškaraca za jednake poslove, a prosječna razlika u plaćama između spolova u EU-u iznosi 13 posto, što znači da za 1 euro koji u prosjeku zaradi muškarac, žena zarađuje 0,87 eura. Rečeno je kako je napredak stabilan, ali i dalje prespor, a razlika se smanjila za tek 2,8 posto u 10 godina.

Sudionici su naglasili kako se ravnopravnost spolova ne temelji na negiranju, već na prihvaćanju i jednakom vrednovanju različitosti između muškaraca i žena te da je rodni jaz u plaćama simptom više strukturnih neravnoteža između muškaraca i žena u ekonomskoj zastupljenosti, pristupu obrazovanju i odgovornostima za brigu o kućanstvu.

Nadalje, iznijeti su podaci prema kojima je vidljivo da je rodni jaz u plaćama najizraženiji u područjima financijske djelatnosti i osiguranja 26 posto, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi gdje 24 posto i trgovine na veliko i malo 18 posto. Razgovaralo se i o EU Direktivi o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti putem transparentnosti plaća i mehanizama izvršenja je stupila na snagu u lipnju 2023., a koja utvrđuje minimalne zahtjeve za načela jednakih plaća i to putem povećanja transparentnosti platnih sustava.

Sudionici okruglog stola složili su se oko potrebe međuresornog i interdisciplinarnog pristupa u rješavanju nejednakog vrednovanja rada i nejednake plaće između muškaraca i žena, potrebe za unapređenjem zakonodavnog okvira i to prije svega Zakona o radu u kontekstu jačanja rodne ravnopravnosti kao i važnosti  prepoznavanja specifičnosti različitih kategorija zaposlenih žena i donošenja adekvatnih mjera za unaprjeđenje položaja žena. Također je naglašena važnost povećanja transparentnosti platnih sustava kao i  mijenjanja sustava nejednakosti.

Svi sudionici okruglog stola dali su svoju potporu uvođenju građanskog odgoja u sustav obrazovanja kao i cjeloživotnom učenju od vrtićke dobi radi omogućavanja jednakih mogućnosti s ciljem usklađivanja obiteljskog i poslovnog života.