Javnozdravstvenom akcijom mjerenja glukoze u plazmi, arterijskog tlaka i savjetovanja o pravilnoj prehrani obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Zagreb – U Saboru je u povodu 14. studenoga – Svjetskog dana šećerne bolesti u srijedu održana javnozdravstvena akcija mjerenja glukoze u plazmi, arterijskog tlaka i savjetovanja o pravilnoj prehrani za zainteresirane zastupnike i zaposlene u Hrvatskom saboru. Ova javnozdravstvena akcija provodi se s ciljem promicanja zdravog načina života, ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja šećerne bolesti.

Akciju je organizirao Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, a na inicijativu Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac – referentnog centra Ministarstva zdravstva za šećernu bolest Republike Hrvatske i Centra izvrsnosti Međunarodne dijabetičke federacije te uz sudjelovanje Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatskog društva za hipertenziju i Lige za hipertenziju.

Tom prigodom javnosti su se obratili predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te referentnog centra Ministarstva zdravstva za šećernu bolest prof.dr.sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju i Lige za hipertenziju akademik Bojan Jelaković, predstavnica ministarstva zdravstva dr.med. Ivana Portolan-Pajić i predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.

Predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac dala je pordršku svim osobama koje se bore sa šećernom bolešću i zahvalila svim stručnjacima i udrugama na doprinosu ne samo u liječenju, već i u osvješćivanju i educiranju građana o ovoj bolesti. – Ovaj Međunarodni dan šećerne bolesti obilježava se s ciljem podizanja svijesti građana o učestalosti obolijevanja i umiranja od ove bolesti, koja se nerijetko naziva i tihim ubojicom, kazala je Sabljar-Dračevac i dodala kako u Hrvatskoj ima gotovo 400 tisuća registriranih osoba sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da njih još 250 do 300 tisuća još ne zna da ima šećernu bolest.

Prof.dr.sc.Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora kazao je da kako se u Hrvatskoj ukupna brojka oboljelih od šećerne bolesti procjenjuje na oko 700 tisuća. – U tijeku je izrada nacrta Nacionalnog programa koji će za cilj imati prevenciju, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje šećerne bolesti. S ponosom mogu reći da u Hrvatskoj imamo sve terapijske opcije, modernu tehnologiju no unatoč tome većina osoba ne postiže ciljeve liječenja, stoga ćemo Nacionalnim programom pokušati pomoći te poseban naglasak staviti na praćenje ishoda liječenja, istaknuo je Rahelić.

Akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva upozorio je da je rano otkrivanje i pravilno liječenje šećerne bolesti jako važno zato što većina ljudi koji boluju od šećerne bolesti umiru od kardiovaskularnih komplikacija kao što je srčani i moždani udar i bolesti perifernih arterija. – U prenesenom značenju dijabetes je bolest koja predstavlja veliki kardiovaskularni rizik te ga treba dijagnosticirati na vrijeme i započeti s liječenjem, naglasio je akademik Miličić. 

Akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju naglasio je kako zajedničkom suradnjom možemo suzbiti ovu opasnu bolest koja hara Hrvatskom. – Praktički svi bolesnici koji imaju šećernu bolest imaju i hipertenziju jer su vrlo osjetljivi i kada im vrijednosti tlaka počinju rasti to predstavlja rizik za kardiovaskularne bolesti, kazao je. Istaknuo je kako je šećerna bolest jedan od najvažnijih čimbenika za razvoj bubrežne bolesti. – Podaci iz Hrvatske govore da je učestalost bubrežne bolesti kod bolesnika sa šećernom 30 posto, odnosno svaki treći bolesnik ima kroničnu bubrežnu bolest, istaknuo je akademik Jelaković.

Dr.Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva kazala je kako svjedočimo epidemiji čimbenika rizika ali i epidemiji šećerne bolesti s obzirom na podatak da više od milijun stanovnika Hrvatske ima dijabetes te da ima velik broj onih koji imaju preddijabetes, a da toga nisu svjesni. – Iz tog razloga Ministarstvo zdravstva pokreće preventivne zdravstvene programe kako bi što više osoba bolest otkrilo na vrijeme i započelo liječenje sa što manje komplikacija.
-Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor“, kazala je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i naglasila kako na neke čimbenike rizika za nastanak šećerne možemo utjecati. – Poruka je da vodimo računa što i koliko jedemo te da budemo tjelesno aktivni, zaključila je Mach.