Jankovics održao sastanak s mađarskim veleposlanikom Demcsákom

Zagreb - Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva i zastupnik mađarske manjine Róbert Jankovics održao je u srijedu sastanak s novim veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom.

Jankovics je predstavio rad Povjerenstva istaknuvši vrlo dobre bilateralne i prijateljske odnose s Mađarskom posebice na parlamentarnoj razini, čemu svjedoče, kako je istaknuo, brojni međusobni posjeti dužnosnika. Jankovics je poželio dobrodošlicu veleposlaniku na početku njegovog mandata u Hrvatskoj te posebno poželio uspješan rad. 

Sugovornici su razgovarali o mogućoj odluci kojom bi se 3. svibnja, dan rođenja Nikole Zrinskog, kojeg oba naroda slave kao junaka, proglasio  Danom prijateljstva mađarskog i hrvatskog naroda. Rečeno je kako je Mađarsko-hrvatska parlamentarna skupina prijateljstva prijedlog dostavila nadležnim odborima hrvatskog i mađarskog parlamenta.  

Jankovics i Demcsák su također razmijenili mišljenje o statusu mađarske zajednice u Hrvatskoj te hrvatske manjine u Mađarskoj, kao stupove dobrih odnosa dviju susjednih i prijateljskih zemalja.