Jandroković: Predsjednik Vlade sutra Saboru predstavlja novi paket mjera za gospodarstvo

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u četvrtak da će predsjednik Vlade Plenković sutra Parlamentu predstaviti novi paket mjera za pomoć gospodarstvu u krizi uzrokovanoj epidemijom, o čemu će zastupnici raspravljati dva dana, a glasovat će u utorak, u hotelu Westin.

- Vlada je poslala Saboru paket od 12 zakona vezanih uz situaciju oko koronavirusa. Podijelili smo ih u četiri grupe – financije, četiri su povezana s turističkim sektorom i ugostiteljstvom, četiri uz unutarnje poslove i jedan je zakon vezan uz poljoprivredu, izvijestio je Jandroković novinare nakon sjednice Hrvatskoga sabora.

Rekao je da će zastupnicima predložiti da u petak rasprave set zakona vezan uz Ministarstvo financija, pa turistički paket, a u ponedjeljak bi raspravili četiri zakona vezana uz MUP i jedan uz Ministarstvo poljoprivrede.

Cjelovit paket zakona u petak ujutro Saboru će predstaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković, a resorne zakone nadležni ministri – Zdravko Marić, Gari Cappelli, Davor Božinović i Marija Vučković.

U utorak ujutro provela bi se rasprava o amandmanima, a tijekom popodneva bi se glasalo, s tim da bi se u utorak radilo u hotelu Westin, da bi nazočni mogli biti svi zastupnici, kazao je Jandroković. Pojasnio je da je Sabor tražio ponude kako bi vidjeli što je najpovoljnije, a najnižu cijenu dobili su u tom hotelu, pri čemu se u hotelsku dvoranu mogu smjestiti svi zastupnici na adekvatnoj udaljenosti zbog zdravstvenih razloga.

- Prema informacijama koje sam danas dobio, 15. travnja, kada nastavljamo saborsku sjednicu, mogli bismo biti u zgradi Hrvatskoga sabora jer se popravljaju napuklinu u stropu u Sabornici i nadam se da će do tog datuma biti sve spremno da se vratimo u zgradu Sabora, naglasio je Jandroković.

Dodao je da će se i tamo nastaviti raditi po kriznom režimu u situaciji epidemije, odnosno, saborskoj raspravi će nazočiti najviše dva zastupnika iz svakog zastupničkog kluba jer je primarno štititi zdravlje zastupnika, službenika i novinara.

Jandroković je rekao da će na dnevnom redu biti i oporbeni zakoni kojima nude rješenja za gospodarsku krizu - SDP-ovi koji su uvršteni danas i Mostovi koji će se uvrstiti sutra, i da će se o SDP-ovima vjerojatno raspravljati u utorak ili srijedu, što ovisi o tome koliko će se dugo raspravljati o amandmanima.

- Ovaj paket zakona usmjeren je primarno na privatni sektor. Vlada do sada vrlo uspješno radi svoj posao kada je riječ o obrani od virusa i ako pogledamo broj zaraženih i umrlih, vidi se da je Hrvatska jedna od najuspješnijih u Europi pa i svijetu. Možemo biti vrlo zadovoljni radom Stožera i ukupnog zdravstvenog sustava jer imamo zaista zavidne rezultate. I sigurnosna situacija u zemlji je dobra i dobro je izbalansirana zaštita slobode i zaštita zdravlja. A sada ulazimo u treću bitku koja je također jako zahtjevna, a to je bitka za radna mjesta i za očuvanje privatnog sektora, istaknuo je predsjednik Sabora.

Rekao je kako se traži solidarnost između privatnog i javnog sektora i da ga žaloste sukobi između ta dva sektora.

Treba sagledavati cjelinu, a Vlada je ona koja mora voditi računa o svima i mislim da to za sada vrlo uspješno radi, ocijenio je Jandroković pozivajući sve na međusobnu tolerantnost i razumijevanje da samo zajedničkim naporima možemo učiniti dobro za društvo.

- Ne treba gledati tko će pobijediti, a tko izgubiti jer samo svi zajedno možemo pobijediti, zaključio je.

Autor: Hina