Izvješće o sudjelovanju predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića na 8. konferenciji Jadransko-jonske inicijative u Bariju

Bari - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sudjelovao je na dvodnevnom sastanku predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative, koji se 28. i 29. travnja 2010. održao u Bariju, pod predsjedanjem predsjednika Zastupničkog doma Talijanske Republike Gianfranca Finija. Na sastanku su sudjelovali predstavnici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i Slovenije, a Srbiju, u svojstvu promatrača, predstavljao je djelatnik njihovog Veleposlanstva u Rimu. 

Teme sastanka bile su: "Uloga parlamentarne suradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative s ciljem jačanja europske integracije zemalja zapadnoga Balkana" i "Očuvanje i promoviranje Jadranskoga mora kao čimbenika kulturnoga i turističkoga razvoja u regiji".

Potrebno je istaknuti kako je za prvu temu glavni govornik bio predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Nakon što su u raspravi sudjelovali predstavnici svih navedenih zemalja, ovu temu je zaključio predsjedavajući Gianfranco Fini, koji je snažno podupro teze iz govora Luke Bebića te predložio da sve te teze uđu u završnu Deklaraciju sa skupa te da budu podloga za daljnji rad Tajništva Jadransko-jonske inicijative, sa sjedištem u talijanskoj Anconi.

Luka Bebić sudjelovao je u raspravi na drugu temu s jednim nadahnutim istupom, tako da je predsjednik Zastupničkoga doma Državnoga zbora Republike Slovenije Pavel Gantar u svome istupu citirao Bebićeve riječi i izrijekom podržao izlaganje Luke Bebića.

Zanimljivo je u ovom izvispomenuti da je predsjednik Donjeg doma parlamenta Republike Italije Gianfranco Fini od svih sudionika, jedino Luku Bebića primio u odvojeni četrdeset minutni bilateralni susret. Važnost ovoga susreta je što Gianfranco Fini šalje poruku kako nema uspjeha Jadransko-jonske inicijative te mira i prosperiteta u jugoistočnoj Europi bez dobrih, prijateljskih odnosa Italije i Hrvatske.

Za vrijeme ove Konferencije Luka Bebić imao je i bilateralni susret s predsjednikom Skupštine Republike Crne Gore Rankom Krivokapićem. Na marginama Konferencije, predsjednik Bebić razgovarao je i s predstavnicima parlamenata ostalih država sudionica. Zaključno se može reći da je radu ove 8. konferencije Jadransko-jonske inicijative u Bariju predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić dao značajan doprinos, poglavito svojim prijedlozima o očuvanju biološke raznolikosti Jadranskoga mora, kao i očuvanju njegove flore i faune. Prihvaćen je i Bebićev prijedlog o jačanju proizvodnje iz obnovljivih izvora energije – mora, sunca i vjetra te o povezivanju energetskih sustava država Jadransko-jonske regije. Radi se o europskoj subregiji od oko sto milijuna stanovnika, što je po sebi snažna činjenica, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina