Izjava predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa nakon usvajanja rezolucije Europskog parlamenta o Hrvatskoj

Zagreb - Povodom rezolucije o Hrvatskoj, koju je Europski parlament usvojio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks dao je sljedeću izjavu: 

„Donošenjem Rezolucije o Republici Hrvatskoj koja je danas usvojena velikom većinom glasova u Europskom parlamentu naša zemlja je ostvarila vrlo vrijedan i posve konkretan uspjeh prema približavanju Europskoj uniji. Većina zastupnika u Europskom parlamentu dala je glas za Hrvatsku i izrazila svoje pozitivno mišljenje o dosad postignutom napretku Hrvatske u pristupnom procesu. 

Posebna vrijednost Rezolucije očituje se u činjenici što je prvi puta, u službenom dokumentu jedne od najvažnijih europskih institucija, 2009. godina naznačena kao godina u kojoj bi Europski parlament mogao dati svoj pristanak na punopravno članstvo Hrvatske u EU. Nakon otvaranja pristupnih pregovora u listopadu 2005. godine, kojim je Hrvatska učinila golem iskorak u jednu posve novu međunarodnu poziciju, ovom je Rezolucijom Hrvatska dobila snažan vjetar u krmu u smislu potvrde o dosad dobro učinjenom poslu, ali i poticaja za sve buduće nužne aktivnosti Hrvatskog sabora, Vlade i svih ostalih segmenata našega društva, koji su uključeni u ostvarenje ovog zajedničkog strateškog vanjskopolitičkog cilja. 

Osim što je za Hrvatsku pozitivno intonirana, Rezoluciju Europskog parlamenta o Hrvatskoj držim i objektivnom, jer ukazuje na ono što nam je preostalo za učiniti, posebno na području reforme pravosuđa, javne uprave, borbi protiv korupcije. U tom smislu, Hrvatski će sabor nastaviti podupirati Vladu i državne institucije u provođenju potrebnih reformi na svim izazovnim područjima kako bi se riješili problema kojih smo svjesni i koje želimo riješiti zbog nas samih, kako bi se našim građanima osigurao životni ambijent i razina standarda u razvijenim europskim državama. Kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo, Hrvatski će sabor pored aktivnosti vezanih uz prilagodbu nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, nastaviti pratiti i podupirati pristupne pregovore jer sve parlamentarne stranke prepoznaju i prihvaćaju da je riječ o strateškom nacionalnom cilju koji nadilazi druge, svakodnevne i uobičajene političke odnose i rasprave.“
 

Autor: Ured predsjednika Sabora