Izaslanstvo Zastupničkog doma regionalnih zastupnika Indonezije u posjetu Saboru

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora Ivan Ćelić primili su u srijedu izaslanstvo Zastupničkog doma regionalnih zastupnika Indonezije na čelu s La Nyallom Mahmudom Mattalittijem. 

–Smatramo vaš posjet još jednim dokazom kontinuiteta suradnje naših dviju zemalja naglasio je Vidović dodajući kako su od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godine odnosi Hrvatske i Indonezije u usponu. Govoreći o mogućnostima za daljnju suradnju kazao je kako su potencijali puno veći nego što ih sada koristimo, posebno u području turizma, obrambenoj suradnji i visokom obrazovanju.

Zastupnik Mattalitti kazao je kako su bilateralni odnosi dviju zemalja vrlo dobri i dodao kako je jedna od svrha posjeta izaslanstva želja da iz hrvatskog iskustva saznaju više o utjecaju parlamenta na izvršnu i lokalnu vlast.

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković osvrnuo se na odnose EU-a i Indonezije naglasivši kako je njeno tržište izuzetno važno za Europsku uniju. Najveći potencijal za suradnju dviju zemalja vidi u području turizma. 

Član Odbora za europske poslove Ivan Ćelić kazao je kako je parlamentarna suradnja dviju zemalja dobra, osobito kroz Međuparlamentarnu skupinu prijateljstva. Naglasio je kako su prilikom zadnjeg posjeta hrvatskog izaslanstva Indoneziji imali produktivne razgovore vezane za medicinski turizam. 

U nastavku razgovora bilo je riječi o korištenju hrvatskih morskih luka za dodatan plasman indonezijskih proizvoda na europsko tržište.