Izaslanstvo Skupštine Vojvodine radno posjetilo Hrvatski sabor

Zagreb - Zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke  u Hrvatskom saboru Ratko Gajica i Vojislav Stanimirović primili su u radni posjet izaslanstvo Skupštine Vojvodine na čelu s predsjednikom Skupštine Vojvodine Bojanom Kostrešom. 

Vojislav Stanimirović na početku razgovora izrazio je zadovoljstvo otvaranjem pregovora između Hrvatske i EU, a za što su se zauzimali i zastupnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, podržavši program i Vladu Ive Sanadera. Rekao je da u Hrvatskom saboru troje zastupnika srpske nacionalne manjine ima svoj Klub zastupnika.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš rekao je da je cilj ovog posjeta, kao i sljedećih koji se ovime žele inicirati, poboljšanje prekogranične suradnje država, te neposredne suradnje Skupštine Vojvodine i Hrvatskog sabora. Smatra da je otvaranjem pregovora Hrvatske i EU i Srbija sada bliže Europi i procesu europskih integracija. Istaknuo je značenje Vojvodine kao multinacionalne, multietničke, multikulturalne, multijezične i multikonfesionalne i cilj da se kao takva očuva. Tako se u Skupštini Vojvodine govori šest službenih jezika što bi moglo biti primjer i za inicijativu za multijezičnost u Hrvatskom saboru.

Bojan Kostreš dao je inicijativu da se formira skupina prijateljstva između Skupštine Vojvodine i Hrvatskog sabora, te uputio poziv zastupnicima Hrvatskog sabora da posjete Vojvodinu u kojoj se provodi Program tolerancije na razini osnovnih i srednjih škola.   

Razgovaralo se o korištenju jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te mogućnosti školovanja manjine na svom jeziku. Stanimirović je rekao da se za sada srpska nacionalna zajednica školuje na svom jeziku i pismu isključivo u istočnoj Slavoniji. Što se tiče procesa povratka izbjeglica i jedna i druga strana smatraju da ga je potrebno poduprijeti i dati mu prioritet u odnosima između dvije zemlje. Zajednički stav je da povratak ima prednost pred integracijom u novu sredinu, što je bolan i neizvjestan proces. 

Ratko Gajica osvrnuo se na manjinska prava koja prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina one imaju u Hrvatskoj, napomenuvši da je stanje puno bolje no što je bilo prije nekoliko godina, ali da se još puno toga iz legislative mora implementirati u praksu. Također, treba se zalagati za primjenu Međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije.

Potpredsjednik Skupštine Vojvodine Borislav Novaković rekao je kako je ispravna podrška koju zastupnici srpske nacionalne zajednice u Hrvatskom saboru pružaju hrvatskoj Vladi, istaknuvši da je institucionalni način djelovanja jedini ispravan i znači biti na pravom putu.