Izaslanstvo sjevernomakedonskog Sobranja i Državnog ureda za reviziju Sjeverne Makedonije posjetilo Hrvatski sabor

Zagreb - Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić primila je u ponedjeljak izaslanstvo sjevernomakedonskog Sobranja i sjevernomakedonskog Državnog ureda za reviziju. Na sastanku je sudjelovao i glavni državni revizor Ivan Klešić te predstavnici Državnog ureda za reviziju.

Razgovaralo se o iskustvima u saborskim raspravama o revizijskim izvješćima kako na sjednicama Odbora tako i na plenarnim, osiguravanju učinkovitog upravljanja javnim novcem temeljen nalaza Državnog ureda za reviziju kao i korisnosti pojedinih izvješća te posebno suradnji relevantnih institucija uključenih u reviziju.

Nakon predstavljanja zakonodavnog okvira i temeljnih akata koji reguliraju državnu reviziju, Perić je govorila o radu saborskog Odbora za financije i državni proračun u onom dijelu koji se odnosi na rasprave o izvješćima Državnog ureda za reviziju o obavljenim revizijama.

Istaknula je kako je izmjenom Zakona o državnoj reviziji Hrvatska narodna banka uključena u reviziju i to na inicijativu saborskih zastupnika, a novost je i provedba revizije nad dodijeljenim sredstvima iz fondova Europske unije.

– Važna novost je i uvođenje kažnjavanja kroz prekršajne odredbe novoga Zakona onim subjektima koji ne dostave dokumentaciju ili nisu izvršili naloge i preporuke iz prijašnjeg razdoblja, a veći prekršaji prijavljuju se Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske, rekla je predsjednica Odbora za financije i državni proračun.

Glavni državni revizor Klešić ukratko je predstavio suradnju ureda kojemu je na čelu s pravosudnim tijelima kazavši kako se DORH-u dostavljaju sva izvješća i priprema se dokumentacija potrebna za donošenje prekršajnih i kaznenih mjera, dok je odluka o istima, kako je istaknuo, na Državnom odvjetništvu.

Zamjenica državnog revizora Nedjeljka Rogošić govorila je o korisnosti izvješća te njihovim ciljevima i zadaćama istaknuvši kako se posebna pozornost daje skupnim izvješćima u kojima se uočavaju zajednička problematika što pomaže kod prepoznavanja manjkavosti sustava ili provedbenih propisa.

- Zajednički cilj nam je smanjenje nepravilnosti u trošenju javnog novca te posebno učinkovitije upravljanje sredstvima državnoga proračuna, rekla je Rogošić.