Izaslanstvo Sabora završilo posjet crnogorskom parlamentu

Podgorica - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora, koje je predvodio potpredsjednik Neven Mimica, završilo je posjet crnogorskom parlamentu.

Tijekom posjeta, saborsko izaslanstvo - u kome su bile i zastupnice Vesna Pusić i Karmela Caparin - sastalo se sa članovima skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i europske integracije. "Hrvatsko je iskustvo dobar putokaz za Crnu Goru", izjavio je predsjednik tog odbora Miodrag Vuković, koji je i visoki dužnosnik vladajuće Demokratske partije socijalista.

"Proces pridruživanja Europskoj uniji važniji je od formalnog članstva, jer je to razdoblje unutarnje transformacije i reformi", rekao je potpredsjednik Sabora Neven Mimica. Mimica je ocijenio da će parlament odigrati važnu ulogu u procesu približavanja Crne Gore Europskoj uniji, ne samo u formalnom dijelu, nego i u unutarnjim reformama, koje su u velikoj mjeri u nadležnosti zakonodavne vlasti. Dodao je da "u procesu europskih integracija moraju svi sudjelovati, odnosno da mora postojati konsenzus svih političkih stranaka o tome da je to nacionalni interes". Mimica je kazao da su iskustva susjeda važna jer EU stalno inzistira na ispunjavanju političkih kriterija, od kojih je jedan regionalna suradnja te je, uz ostalo, preporučio rješavanje otvorenih pitanja na bilateralnoj osnovi.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić uz ostalo je upozorila kako uvijek postoje skupine u društvu kojima nije u interesu da se zemlja kreće prema EU. "U svim postjugoslavenskim zemljama postoje grupacije kojima se više isplati da se ne ide u EU jer im više odgovaraju ovi mutni uvjeti", rekla je Pusić, dodajući da "zemlje regije mogu jedne drugima najviše pomoći jer imaju najsličnija iskustva i probleme u integracijama".

Zaključujući susret, Neven Mimica izjavio je u intervjuu crnogorskom dnevniku Republika da "rješavanje statusa Prevlake neće biti problem na putu Crne Gore i Hrvatske u EU". (Hina)

Autor: Internet redakcija/Hina