Izaslanstvo Sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana na konferenciji o budućnosti borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala

Napulj - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Ljubica Maksimčuk i članica Katica Glamuzina sudjeluju na dvodnevnoj konferenciji na visokoj razini pod nazivom „Konvencija iz Palerma: budućnost borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala“ u organizaciji PAM-a, u suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC).

Konferencija je okupila parlamentarce iz 31 države članice PAM-a te pridruženih zemalja, kao i predstavnike vlasti, Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija, akademske zajednice te brojne stručnjake koji će raspravljati o učinkovitosti primjene Konvencije Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta i njezinih protokola u euromediteranskoj i zaljevskoj regiji dvadeset godina nakon usvajanja Konvencije. 

Središnje teme konferencije tiču se trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, iskorištavanja novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija od strane kriminalnih grupa, kaznenih djela na štetu okoliša te ostalih oblika organiziranog kriminaliteta koji uključuju terorizam, prijevare, krađe i krijumčarenje oružja i umjetnina. Cilj konferencije je identificirati najbolje zakonodavne prakse i prijedloge za učinkovitu borbu protiv organiziranog kriminala te ojačati suradnju s drugim međunarodnim parlamentarnim skupštinama, budući da međunarodna suradnja predstavlja jedan od glavnih i najučinkovitijih instrumenata sprječavanja i suprotstavljanja transnacionalnom organiziranom kriminalu. Konferencija u Napulju se održava u okviru mehanizma za reviziju Konvencije koji je uspostavljen 2020. godine i predstavlja parlamentarni doprinos procesu revizije te će se doprinosi s konferencije uputiti Konferenciji stranaka koja će se sastati u listopadu 2022. godine.

Borba protiv transnacionalnog organiziranog kriminala jedan je od prioriteta u radu PAM-a te je od svoga osnutka Skupština izradila niz izvješća i usvojila brojne rezolucije povezane s tim područjem. Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta zajedno s dva protokola, Protokola za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje krijumčarenja ljudi, posebice žena i djece i Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnom, morem i zrakom, usvojena je Rezolucijom A/RES/55/25 na 55. sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda održanoj 15. studenog 2000. godine. Protokol protiv nezakonite proizvodnje i trgovanja vatrenim oružjem, njegovim dijelovima i komponentama te streljivom, kojim se dopunjuje Konvencija, usvojen je rezolucijom 55/225 na 55. sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda održanoj 31. svibnja 2001. godine.

Republika Hrvatska potpisala je 12. prosinca 2000. godine u Palermu Konvenciju te Protokol I i II, a Hrvatski sabor potvrdio ih je 7. studenoga 2002. godine. Konvencija je u odnosu na Republiku Hrvatsku stupila na snagu 29. rujna 2003. godine.