Izaslanstvo Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva poljskog Sejma u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Izaslanstvo Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva poljskog Sejma posjetilo je Hrvatski sabor te se na odvojenim sastancima susrelo s voditeljem Hrvatsko-poljske međuparlamentarne skupine prijateljstva Damirom Tomićem i članovima Skupine, predsjednikom Odbora za turizam Brankom Grčićem i potpredsjednikom Odbora Mariom Habekom te potpredsjednikom Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Antom Babićem.

Sudionici svih sastanaka istaknuli su iznimno dobre i prijateljske bilateralne odnose Hrvatske i Poljske. Ujedno, sugovornici su se složili kako je razmjena iskustva i znanja dragocjena za obje strane te predstavlja poticaj za brojne inicijative i daljnju suradnju na svim razinama.
Tijekom razgovora s članovima Hrvatsko-poljske međuparlamentarne skupine prijateljstva potvrđena je kontinuirana i uspješna suradnja na parlamentarnoj razini između dviju skupina prijateljstva te su razmijenjena iskustva o temama vezanim uz razvoj poljoprivrede, korištenju sredstava iz europskih fondova te suradnji na lokalnoj razini.

Poljsko izaslanstvo sastalo se i s predsjednikom Odbora za turizam Brankom Grčićem i potpredsjednikom Odbora Mariom Habekom te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Tuliom Demetlikom. Sugovornici su razmijenili mišljenja i iskustva iz područja turizma s posebnim naglaskom na poboljšanje konkurentnosti Hrvatske. Voditelj Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva Tomasz Glogowski istaknuo je kako veliki broj Poljaka kontinuirano turistički dolazi u Hrvatsku koju prati imidž prelijepe zemlje. Osvrnuvši se na turističku ponudu Poljske, naglasio je orijentiranost na cjelogodišnji turizam uz izvrsnu hotelsku ponudu.

Predsjednik Odbora za turizam Branko Grčić podsjetio je kako su Poljaci četvrti po brojnosti gostiju u 2018. godini s oko milijun turističkih posjeta. – Tradicionalno Poljaci najčešće odsjedaju na Makarskoj rivijeri te očekujem kako će se brojka od oko milijun posjeta Hrvatskoj i u budućnosti povećavati, kazao je Grčić.

Bilo je riječi i o izazovima s kojima se susreće turistička industrija, posebice u kontekstu turističke potražnje kao i promjenama na turističkom tržištu Mediterana te o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva u Hrvatskoj. Gosti iz Poljske su potvrdili kako su poljski investitori vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, no upozorili su i na administrativne prepreke koje ih prate na tom putu. Mario Habek i Tulio Demetlika izvijestili su goste o hrvatskoj ponudi kulturnog i industrijskog turizma kao i o mogućnostima intenzivnije suradnje na razini pojedinih gradova i općina dviju zemalja. Zaključili su kako Poljska može ponuditi vrijedna iskustva, posebice iz prenamjene rudnika u atraktivne turističke prostore.

Na sastanku s potpredsjednikom Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Antom Babićem razmijenjena su iskustva o borbi protiv korupcije pri čemu su se svi sugovornici složili kako je nužno aktivno provoditi mjere sprječavanja korupcije. Babić je članove poljskog izaslanstva upoznao s  radom, aktivnostima i ustrojem Nacionalnog vijeća pri čemu je istaknut značaj Vijeća u podizanju svijesti javnosti o štetnosti korupcije.