Izaslanstvo Odbora za pravosuđe sudjelovalo na međuparlamentarnom sastanku odbora za evaluaciju aktivnosti Eurojusta

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić, potpredsjednik Odbora Krunoslav Katičić, član Dražen Bošnjaković i zastupnik Arsen Bauk sudjelovali su u utorak na međuparlamentarnom sastanku odbora za evaluaciju aktivnosti Eurojusta slijedom članka 67. Uredbe o Eurojustu i članka 85. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Sastanak je putem videokonferencije održan u organizaciji Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) EP-a u suradnji s njemačkim Bundestagom i Bundesratom. S obzirom na to da se Uredba o Eurojustu primjenjuje od 12. prosinca 2019., a uslijed aktualne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa koja je poremetila dinamiku međuparlamentarne suradnje u EU-u, ovo je prvi godišnji međuparlamentarni sastanak odbora za evaluaciju aktivnosti Eurojusta.

Na sastanku kojim je predsjedao predsjednik Obora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta Juan Fernando Lopez Aguilar sudjelovali su zastupnici nacionalnih parlamenata iz 21 države članice EU-a, predsjednik i potpredsjednik Eurojusta Ladislav Hamran i Klaus Meyer-Cabri, povjerenik Europske komisije za pravosuđe, Dedier Reynerds, javni tužitelj u Uredu europskog javnog tužitelja Frédéric Baab te njemački savezni ministar pravosuđa i zaštite potrošača Hans-Holger Herrnfeld koji je predstavljao Vijeće Europske unije.

U prvom dijelu sastanka predsjednik Eurojusta Ladislav Harman predstavio je Godišnje izvješće o aktivnostima Eurojusta za 2019. prema kojem su se tijekom 2019. tužitelji iz cijele Europske unije obratili za pomoć u 8000 prekograničnih kaznenih istraga, što je povećanje za 17 posto u odnosu na 2018. U odnosu na operativne rezultate u 2019., predsjednik Harman je istaknuo da su zajedničkim radom putem Eurojusta nacionalna pravosudna tijela zaustavila trgovinu drogom u vrijednosti od 2,7 milijarde eura te je otprilike 2 milijarde eura imovine stečene kaznenim djelom oduzeto ili zamrznuto. Od početka pandemije koronavirusa otvoreno je više od 2700 slučajeva od čega 156 povezanih direktno s pandemijom.

Sudionici sastanka u raspravi su podržali održavanje prvog međuparlamentarnog sastanka radi rasprave o aktivnostima Eurojusta i naglasili važnost učinkovite pravosudne suradnje između država članica posebno u ovim izvanrednim okolnostima.

U nastavku sastanka razgovaralo se o budućoj suradnji Eurojusta i novoosnovanog Ureda europskog javnog tužitelja kao i o suradnji s trećim državama te izazovima vezanim uz povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije u kontekstu borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.