Izaslanstvo Odbora za poslove Europske unije Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta posjetilo Hrvatski sabor

Zagreb – Izaslanstvo Odbora za poslove Europske unije Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta na čelu sa Ştefanom Muşoiuom, predsjednikom Odbora boravilo je u radnom posjetu Hrvatskome saboru. Tom prigodom izaslanstvo se na odvojenim sastancima sastalo s članovima Odbora za europske poslove, Odbora za vanjsku politiku, Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Hrvatsko-rumunjske međuparlamentarne skupine prijateljstva. 

Prvi u nizu sastanaka održan je s domaćinom posjeta, saborskim Odborom za europske poslove. Uz predsjednika Odbora Domagoja Hajdukovića sastanku su nazočili i članovi Odbora Ivana Posavec Krivec, Marko Pavić, Davor Ivo Stier i Erik Fabijanić. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković govoreći o bilateralnim odnosima dviju zemalja, ocijenio ih je odličnima i bez otvorenih pitanja. Ujedno je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Rumunjskom u okviru COSAC-a te visokom razinom razumijevanja oko brojnih pitanja međunarodne politike. Upoznao je rumunjske kolege sa strateškim ciljevima RH kao što su ulazak u eurozonu i  Schengenski prostor te proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana. Osvrnuo se i na važnost Konferencije o budućnosti Europe kojom je otvoren prostor za raspravu o izazovima, prioritetima i smjeru Europske unije u godinama koje su pred nama. 

- Hrvatska i Rumunjska dijele brojne zajedničke interese, poput ulaska u eurozonu i prostor Schengena koji je posebno važan, jer se time osiguravaju vanjske granice Unije, kazao je predsjednik rumunjskog Odbora za poslove Europske unije Muşoiu. Također je pozdravio  Konferenciju o budućnosti Europe koja je, kako je naglasio,  najbolji način za razgovor o problemima koje očekuju Europsku uniju.  

– Na zadnjoj konferenciji usuglasili smo se da želimo homogenu Europu, a upravo je ulazak naših zemalja u eurozonu i Schengenski prostor dio takve Europe, kazao je član Odbora Davor Ivo Stier. Marko Pavić se osvrnuo na suradnju dviju zemalja na različitim platformama kao što su Dunavska strategija te Inicijativa triju mora, a Ivana Posavec Krivec naglasila je važnost parlamentarne suradnje i dobrog razumijevanja između dviju država kad je riječ o položaju manjina te je zahvalila Rumunjskoj što podržava Hrvate u Bosni i Hercegovini kao konstitutivan narod.

Na sljedećem sastanku rumunjsko izaslanstvo sastalo se s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Garijem Cappellijem te članovima Odbora Zdravkom Bušić, Ivanom Posavec Krivec, Davorom Ivom Stierom te Stephenom Nikolom Bartulicom koji je ujedno i voditelj Hrvatsko-rumunjske međuparlamentarne skupine prijateljstva. 
Članovi obaju izaslanstava suglasni su kako nastavak dijaloga na parlamentarnoj razini može značajno doprinijeti jačanju sveukupnih bilateralnih odnosa kako na području gospodarstva, kulture, turizma tako i na brojnim drugim područjima.

Razgovarajući o suradnji na području vanjske i sigurnosne politike hrvatski i rumunjski parlamentarci razmijenili su mišljenja o procesu proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana te izazovima i problemima s kojima se u tom procesu zemlje EU-a i zapadnog Balkana mogu suočiti, a s tim u vezi osvrnuli su se i na važnost  Summita o zapadnom Balkanu koji se upravo održava u Ljubljani. U fokusu je bila i tema sigurnosti vanjskih granica EU-a koja prema riječima predsjednika rumunjskog Odbora za polove EU-a Muşoiua mora biti interes svih članica EU-a. Razgovaralo se i o inicijativi za formiranje zajedničke vojske EU-a, pri čemu je Muşoiu istaknuo kako se moć u 21. stoljeću ne temelji samo na vojnoj moći, nego i na prenošenju vrijednosti, kao što je demokracija, drugima. Suglasan je da bi formiranjem zajedničke vojske Europska unija ojačala svoj položaj na globalnom planu. Članovi dvaju odbora istaknuli su i važnost dijaloga zemalja članica EU-a u postizanju koordinirane vanjske politike te brze i složne intervencije EU-a na globalnoj razini kada se radi o  pitanjima migracija, klimatskih promjena i ostalih globalnih prijetnji. 

U nastavku svojeg boravka u Hrvatskome saboru rumunjsko izaslanstvo sastalo se s predsjednicom Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravkom Bušić, potpredsjednikom Odbora Ninom Raspudićem i članovima Odbora Stephenom Nikolom Bartulicom, Ljubicom Maksimčuk, Marinom Opačak Bilić, Dalijom Orešković, Ivanom Posavec Krivec i Radojem Vidovićem koji su zaželjeli dobrodošlicu rumunjskome izaslanstvu te posebno pozdravili predsjednika Odbora Ştefana Muşoiua kao i predstavnika Zajednice Hrvata u rumunjskome Parlamentu Giurecia Slobodana Gheru. 

Predsjednica i članovi Odbora naglasili su obostrani interes za produbljenjem međuparlamentarne suradnje u svim područjima, a posebno iz aspekta zaštite interesa i prava hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj i rumunjske nacionalne manjine u Hrvatskoj. S tim u vezi članovi Odbora su zahvalili rumunjskoj Vladi na razumijevanju za pitanja hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj koja ima dugu tradiciju.

Hrvatski i rumunjski parlamentarci složni su da su upravo nacionalne manjine važan most u povezivanju dviju država te da daju značajan doprinos gospodarskom i političkom, ali svakako i kulturnom životu dviju država. Kao važna područja trenutačne i moguće buduće suradnje u svrhu očuvanja hrvatskog i rumunjskog identiteta, istaknuli su područje obrazovanja, odnosno daljnji opstanak postojećih obrazovnih ustanova na hrvatskom jeziku, kulture, posebno kroz moguće razmjene studenata Akademije dramske umjetnosti, ali i razmjenu iskustava institucija dviju država iz posebnih područja kao npr. područja borbe protiv korupcije.

Predstavnik Zajednice Hrvata u Parlamentu Rumunjske Giureci Slobodan Ghera naglasio je izuzetnu podršku koju hrvatska zajednica uživa u Rumunjskoj, a koja može biti primjer drugim državama Europske unije te se zahvalio Republici Hrvatskoj na brizi i skrbi koja se ukazuje kroz mnogobrojne aktivnosti i programe, financijsku podršku, te posjete predstavnika institucija koji brinu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Iznio je prijedloge kako bi se informiranost hrvatske nacionalne manjine mogla još dodatno ojačati, a sve s ciljem prijenosa tradicije te hrvatskog kulturnog i duhovnog identiteta na mlade naraštaje. 

Predsjednik Odbora za poslove EU-a Zastupničkog doma parlamenta Rumunjske Ştefan Muşoiu iskazao je zadovoljstvo suradnjom s predstavnicima hrvatske manjine u Rumunjskoj koji daju izuzetan doprinos gospodarskom i kulturnom životu Rumunjske, ali je istaknuo i nadasve prijateljsku i konstruktivnu suradnju s predstavnicima vlasti u Republici Hrvatskoj, te je iznio otvorenost rumunjske strane za sve nove prijedloge suradnje i aktivnosti.

I hrvatski i rumunjski predstavnici zaključno su naglasili potrebu stavljanja fokusa na poveznice kojih između dvije države ima mnogo.