Izaslanstvo Odbora za europske poslove zaključilo posjet Ankari

Ankara – Izaslanstvo Odbora za europske poslove zaključilo je u srijedu službeni posjet Velikoj nacionalnoj skupštini Turske i Ankari sastancima s predsjednikom Pododbora za migracije Atayem Usluom, voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Turske i Hrvatske Ismailom Bilenom i članovima skupine te sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i zaduženim za europske poslove Farukom Kaymakcijem.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, potpredsjednik Darko Sobota te članovi Marijana Balić i Davor Ivo Stier u Ankari su boravili na poziv turskog parlamentarnog Odbora za harmonizaciju s Europskom unijom.

Domagoj Hajduković zahvalio je Turskoj na ključnoj ulozi koju je odigrala u suzbijanju migracijske krize, izrazivši razumijevanje za poteškoće s kojima se Turska susreće kao prihvatiteljica velikog broja izbjeglica. Atay Uslu istaknuo je humanitarnu dimenziju migracija uz poziv na odlučniji angažman Europske unije u upravljanju migracijskim tokovima, osobito djelovanjem u zemljama koje su njihovi izvori.

Zamjenik ministra vanjskih poslova i ravnatelj Opće uprave za europske integracije Faruk Kaymakci potvrdio je predanost Turske eurointegracijskom procesu i članstvu u NATO Savezu, te je pozvao na nastavak dijaloga na visokoj razini s Europskom unijom koji je trenutno u prekidu. Naglasio je važnost međuparlamentarne suradnje rekavši kako Ministarstvo vanjskih poslova ohrabruje zastupnike u Velikoj nacionalnoj skupštini Turske da redovito sudjeluju u europskim međuparlamentarnim konferencijama, osobito na sastancima COSAC-a.

Izaslanstvo Odbora za europske poslove boravilo je u Ankari tijekom obilježavanja 83. obljetnice smrti Mustafe Kemala Atatürka 10. studenoga te uoči obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Turske sljedeće godine. Hajduković je voditelju Međuparlamentarne skupine prijateljstva Turske i Hrvatske Bilenu prenio poziv voditelja saborske Skupine prijateljstva Matka Kuzmanića te ga pozvao da, zajedno s članovima Skupine, posjeti Hrvatski sabor i Hrvatsku tijekom sljedeće godine u okviru obilježavanja ove važne obljetnice u odnosima dviju država.