Izaslanstvo Nacionalne skupštine Francuske u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i članovi Odbora te voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Francuska Silvano Hrelja i članovi Skupine, održali su u srijedu odvojene sastanke s izaslanstvom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Francuska - Hrvatska Nacionalne skupštine Francuske na čelu s voditeljicom Lilianom Tanguy.

Potpredsjednik Sabora Reiner ocijenio je odnose dviju država odličnima i prijateljskima, bez otvorenih pitanja, a suradnju s Francuskom posebno značajnom u kontekstu jačanja stabilnosti regije jugoistočne Europe i europske perspektive država ovog područja. – Jedan od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta je nastavak europskog puta za zemlje našeg susjedstva, kao i ulazak Hrvatske u Šengenski prostor i eurozonu te članstvo u OECD-u, kazao je Reiner. 

Sugovornici su se složili kako je potrebno i dalje jačati parlamentarnu suradnju koja je važan dio sveukupnih bilateralnih odnosa i značajno pomaže približavanju dviju zemalja. Bilo je riječi i o gospodarskoj suradnji, koja iako je tradicionalno vrlo intenzivna, ima prostor za jačanje suradnje, posebno u područjima graditeljstva, obrambene, automobilske industrije, energetike, turizma i u IT sektoru.

Francusko parlamentarno izaslanstvo primio je i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković s članovima Odbora Marijanom Petir, Davorom Ivom Stierom, Erikom Fabijanićem te voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Silvanom Hreljom. 

Razgovarajući o bilateralnim odnosima, posebno parlamentarnoj suradnji, hrvatski i francuski parlamentarci suglasili su se kako je potrebno jačati interparlamentarnu demokraciju i diplomaciju, intenzivirati izravne kontakte te jasno pokazati inicijativu kako bi se mogli pokrenuti zajednički projekti važni za obje zemlje. Predsjednik Odbora Hajduković izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Francuskom i na multilateralnoj razini, poput Vijeća Europe i u okviru COSAC-a.  

I kao članice EU-a Hrvatska i Francuska, koja u prvoj polovini 2022. preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, dvije zemlje dijele brojne zajedničke interese, poput europske perspektive država zapadnog Balkana. S tim u vezi, voditeljica Skupine Tanguy upoznala je hrvatske kolege s francuskom inicijativom za organizacijom međuparlamentarne konferencije na kojoj bi sudjelovale države članice Berlinskog procesa kako bi razmijenile mišljenja o tome kako pomoći državama zapadnog Balkana u približavanju EU-u. 

– Zahvalni smo Francuskoj što je podržala hrvatski prijedlog „Communiquea“  NATO-a  o Bosni i Hercegovini, kazao je Stier te još jednom istaknuo kako je za stabilnost i sigurnost Hrvatske ključna i stabilnost BiH kao i  poštivanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u toj zemlji. Predložio je nastavak suradnje s Francuskom u području sigurnosti i obrane, a na razini EU-a to uključuje i ulazak Hrvatske u Šengenski prostor. Marijana Petir se osvrnula na rad francuskog parlamenta u području poljoprivredne politike, te na pozitivne odluke koje je Francuska donijela u vezi sa zaštitom domaćih poljoprivrednih proizvoda, sjemena i načina suzbijanja nepoštene trgovačke prakse. – O ovim, i brojnim drugim temama, saborski Odbor za poljoprivredu želio bi razmijeniti mišljenja i iskustva sa srodnim odborom francuskog parlamenta, kazala je Petir.     

S izaslanstvom je sastanak održao i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Francuska Silvano Hrelja i članovi skupine, na kojem je voditelj Hrelja predstavio članstvo i dosadašnje brojne aktivnosti skupine u ovom sazivu Sabora. Iskazao je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja te izrazio nadu da će suradnja skupina prijateljstva Sabora te Senata i Nacionalne skupštine doprinijeti intenziviranju bilateralnih odnosa.

- Vaš posjet samo je dokaz sve bolje i intenzivnije parlamentarne suradnje, naglasio je Hrelja. Dužnosnici su razmijenili mišljenja o proceduri donošenja zakona u francuskom, dvodomnom parlamentu, kao i u Hrvatskom saboru. Složili su se kako u gospodarskoj suradnji ima prostora za napredak i kako potencijal leži u mnogim granama gospodarstva. Posebno je istaknuta važnost kulturne, sveučilišne i znanstvene suradnje, suradnje u turizmu te učenja francuskog jezika i kulture.