Izaslanstvo Nacionalne obrambene škole Sultanata Omana posjetilo Hrvatski sabor

Zagreb - Izaslanstvo Nacionalne obrambene škole Sultanata Omana koje je predvodio zapovjednik škole kontra-admiral Ali´Abdullah Mohammed Al Shidi,  posjetilo je u utorak Hrvatski sabor.

Tom je prigodom održan sastanak s članovima Odbora za vanjsku politiku, Odbora za obranu i Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a - Davorom Ivom Stierom, Antom Bačićem, Zdravkom Bušić, Domagojem Hajdukovićem,  Matkom Kuzmanićem i Androm Krstulovićem Oparom. 
 
Davor Ivo Stier, koji je predsjedao sastankom, poželio je dobrodošlicu omanskom izaslanstvu te izrazio nadu da će ovaj susret biti dobra prilika za plodonosnu razmjenu mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa. Istaknuo je  važnost članstva Hrvatske u NATO-u i EU-u, posebno nakon iskustva ratnih zbivanja u našoj zemlji. – Danas mi možemo doprinijeti sigurnosti ovoga područja, jer mir i stabilnost regije važni su za Hrvatsku i njezin razvoj, kao i prosperitet zemalja susjedstva,  kazao je Stier.
 
Ante Bačić, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a pojasnio je omanskim kolegama ustroj i djelokrug rada Odbora za obranu i saborskog izaslanstva u PS NATO-a te njihovu ulogu u kontekstu obrambene politike. – Naša obrambena industrija i učilište mogli bi vam biti interesantni, poručio je Bačić, izrazivši nadu da će što više omanskih kadeta biti upućeno na školovanje u RH. 
 
Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković istaknuo je da Oman ima konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu u svojoj regiji. Smatra kako jačanje akademske suradnje i razmjena iskustava s Hrvatskom može doprinijeti i jačanju odnosa Omana i EU-a.  Predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić i član Odbora za obranu Matko Kuzmanić također su izrazili želju za jačanjem odnosa dviju zemalja, posebno na planu školovanja omanskih kadeta na Hrvatskom vojnom sveučilištu. 
 
Kontra-admiral Al Shidi podsjetio je kako su diplomatski odnosi između Hrvatske i Omana  uspostavljeni 1997. te ih je ocijenio vrlo dobrima, dodajući kako važnu poveznicu između dviju zemalja čini i njihova duga povijest. Također je izrazio  uvjerenje kako će se bilateralni odnosi Hrvatske i Omana dodatno osnažiti skorašnjim posjetom ministra vanjskih poslova Omana Hrvatskoj. – Postoje brojni memorandumi o razumijevanju, na području obrane, turizma itd., no moramo ih više primjenjivati u praksi, istaknuo je. Govoreći o trenutnim kriznim žarištima, Ukrajini i Bliskom Istoku, istaknuo je kako Oman poziva na prekid svih ratnih zbivanja i zalaže se za mirno rješavanje sukoba. – Oman je „zemlja mira za mir“, kazao je Al Shidi, dodajući kako „diljem svijeta Oman želi imati prijatelje, a ne neprijatelje“ i to je načelno omanske vanjske politike.
 
U drugom dijelu sastanka polaznici Nacionalne obrambene škole postavili su niz pitanja na koje su im koncizno odgovorili saborski zastupnici, a među ostalim, zanimali su ih važnost potpore koju NATO i EU daju Hrvatskoj na gospodarskoj i političkoj razini, kako se pridruživanje RH strategijama EU-a odražava na  odnose Hrvatske i Omana, te pitanja vezana uz sigurnost granica i koristi od  ulaska Hrvatske u Eurozonu.
 
Ante Bačić je pojasnio kako je ulazak u EU i NATO bio hrvatski strateški cilj i on je ostvaren, što je važno radi buduće sigurnosti Hrvatske. Osvrnuvši se na obrambenu komponentu, kazao je kako razvoj i nabava novih obrambenih sustava Hrvatskoj ne bi bili mogući bez članstva u NATO-u. 
 
Domagoj Hajduković pojasnio je  da kroz članstvo u EU-u Hrvatska može pomoći i Omanu na način da se interesi zemalja poput Omana mogu čuti i u Bruxellesu. Zdravka Bušić se osvrnula na stabilnost jugoistoka Europe i sigurnost hrvatskih granica i vanjskih granica EU-a, pri čemu je naglasak stavila na značaj ulaska Hrvatske u Schengenski prostor. Posebno je istaknula osjetiljivost najduže granice Hrvatske s BiH, naglasivši kako je u interesu Hrvatske stabilnosti regije, te da ta susjedna zemlja što prije uđe u Europsku  uniju.
 
Matko Kuzmanić , govoreći o sigurnosnim aspektima u RH, podsjetio je da Hrvatska pripada skupini dvadesetak najsigurnijih zemalja svijeta. - Uz sve sigurnosne izazove, kod nas nije zabilježen niti jedan veći incident, kazao je Kuzmanić.
 
Omansko izaslanstvo zanimao je i utjecaj hrvatskog turizma na BDP, u vezi s čim je Davor Ivo Stier kazao kako je i za prosperitet turizma važan segment članstva Hrvatske u EU-u i NATO-u, no da Hrvatska ne želi ovisiti samo o jednoj gospodarskoj grani, već nastoji ojačati i industriju te proizvodne kapacitete. Osvrnuvši se na odnose EU-a i Omana u kontekstu zajedničke vanjske i obrambene politike EU-a, Stier je istaknuo  njihovu čvrstu opredijeljenost za mir, te dodao kako bi dijalog trebalo ojačati  i na području sigurnosti plovnih puteva.