Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a sudjeluje na 66. godišnjem zasjedanju

Zagreb – Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman i članovi Izaslanstva Stjepan Kovač, Ante Bačić, Dario Hrebak i Ante Prkačin sudjelovat će u radu 66. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koje se od 18. do  23. studenoga održava videokonferencijskim putem.

Zasjedanje će okupiti više od tri stotine parlamentarnih zastupnika iz svih trideset država članica NATO saveza, parlamentarne delegacije iz država nečlanica Saveza koje djeluju u svojstvu pridruženih skupštinskih članica, kao i delegacije država promatrača odnosno druga institucionalna izaslanstva.

Raspravama i završnim aktima zasjedanja bit će obuhvaćena pitanja iz širokog spektra sigurnosnih, političkih i ekonomskih tema od vitalnog interesa za NATO savez i cjelokupnu transatlantsku zajednicu zemalja, dok će poseban fokus biti usmjeren na sveobuhvatne posljedice aktualne pandemije koronavirusa i obrasce suočavanja s izazovima.

Uz izbor novog predsjednika i ostalih najviših dužnosnika Parlamentarne skupštine NATO-a te odgovarajuće interakcije parlamentaraca s glavnim tajnikom Saveza Jensom Stoltenbergom, na plenarnoj sjednici u ponedjeljak, 23 studenog 2020., planirano je usvajanje dokumenta naslovljenog NATO 2030. koji sadržava parlamentarni osvrt na nacrt vizije budućnosti Saveza, čija će strategija nakon njezinog usvajanja na međuvladinoj razini država članica NATO-a odrediti temeljni pravac i politiku djelovanja Saveza u sljedećem desetljeću.