Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a sudjelovalo u raspravi o nedavno održanom NATO summitu

Zagreb – Voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić i članica Izaslanstva Zdravka Bušić sudjelovali su u petak na sastanku koji je održan videokonferencijskim putem, s još 60 parlamentarnih zastupnika iz svih država članica NATO saveza na čelu s predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a, Geraldom E. Connollyjem. 

Sastanak je bio posvećen nedavno završenom NATO summitu, sastanku na vrhu održanom polovicom lipnja u Bruxellesu, na kojem su  šefovi država i vlada zemalja članica adresirali ključne sigurnosno- političke teme odnosno proces prilagodbe NATO saveza dinamici promjena u njegovom sigurnosnom okruženju. 

Tijekom dvosatnog sastanka u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a, svoja su viđenja i analize glavnih naglasaka spomenutog NATO summita, s pozicija međunarodne i međuvladine razine, odnosno razine izvršne vlasti jedne od zemalja članica, iznijeli i zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana i visoki dužnosnik američkog State Departmenta, Michael J. Murphy.

Neke od ključnih poruka NATO summita o kojima je bilo riječi, kao što su primjerice produbljivanje sveobuhvatnih političkih konzultacija na svim razinama i dijalog među Saveznicima, zatim jačanje ukupne otpornosti država i društava zemalja članica u pogledu hibridnih prijetnji i izazova ili zadaća snažne potpore sustavu međunarodnih odnosa zasnovanih na poštivanju normi međunarodnog prava te međunarodnog pravnog poretka općenito, samo su neka od područja u kojima parlamentarna dimenzija NATO-a ima svoj utjecaj i važnu ulogu.

Ta je uloga, kao i sam doprinos NATO parlamentarne dimenzije, kako se moglo čuti u zajedničkom stavu sudionika, također nezaobilazna i u području stvaranja odgovarajućih pretpostavki odnosno nacionalne implementacije ostalih važnih principa, zadaća i ciljeva oko kojih su se usuglasili i šefovi država i vlada na NATO summitu u Bruxellesu, poput jačanja kapaciteta kolektivne obrane, učvršćivanja stečenih pozicija i stvaranja preduvjeta za daljnje jačanje globalnog vodstva u područjima znanosti i tehnologije, kao i poduzimanje zajedničkih napora u rješavanju problematike klimatskih promjena.

U sklopu rasprave o međunarodnim čimbenicima koji pokazuju određenu namjeru promjene postojeće arhitekture međunarodnih odnosa kroz afirmaciju alternativnog sustava vrijednosti i principa, prvenstveno definiranih i vođenih pragmatičnošću, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora Ante Bačić skrenuo je pozornost na potencijalnu sigurnosnu problematiku. Posebno je istaknuo širenje sveobuhvatnog utjecaja i određene naznake eventualne uspostave stalne vojne prisutnosti pojedinih netradicionalnih pomorskih vojnih sila na dijelu Atlantika omeđenoga Kanarskim otocima na sjeveru i Gvinejskim zaljevom na jugu, a koji bi, kako je rekao, mogao destabilizirati susjedstvo europskoga kontinenta u najširem smislu te riječi, te bi time stvorio neželjene i nepotrebne tenzije na spomenutom prostoru.