Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg – Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe na čelu s voditeljem Franom Matušićem sudjelovat će u radu trećeg dijela redovitog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koje započinje danas i održava se do 30. lipnja. 

U radu sjednice sudjelovat će i članovi Izaslanstva mr. sc. Neven Mimica, prof. dr. sc. Miomir Žužul, dr. sc. Ivo Banac, Željka Antunović, Ruža Lelić, dr. sc. Miljenko Dorić i dr. sc. Slaven Letica. 

Sjednicu će otvoriti predsjednik Skupštine René van der Linden, a dnevni je red obuhvatio niz tema. Na zasjedanju će se raspravljati o vanjskim odnosima Vijeća Europe, doprinosu Europske banke za obnovu i razvitak ekonomskom razvitku centralne i istočne Europe i o ljudskim pravima povremenih migranata. Najavljene su i rasprave o slobodi izražavanja i uvažavanju religioznih uvjerenja, poziciji Parlamentarne skupštine glede država članica Vijeća Europe koje nisu ukinule smrtnu kaznu, te akademskim slobodama i autonomiji sveučilišta. Za neke su se rasprave prijavili i članovi hrvatskog izaslanstva. 

Parlamentarnoj će se skupštini obratiti ministar vanjskih poslova Ruske Federacije i predsjedajući Vijeća ministara Sergej Lavrov, belgijski premijer Guy Verhovstadt, turski premijer Tayip Erdogan, te drugi državnici.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe broji 630 članova iz nacionalnih parlamenata 46 zemalja članica Vijeća Europe. Republika Hrvatska je članica Vijeća Europe od 1996. godine i ima stalno Izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini. 
 

Autor: HS/COE