Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora  u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjeluju na prvom dijelu godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) koje se održava u Strasbourgu od 27. do 31. siječnja 2020. godine.

Zasjedanje je započelo izborom novog predsjednika Skupštine, a na navedenu poziciju izabran je belgijski kandidat Rik Daems iz političke grupacije ALDE (Alijansa liberala i demokrata Europe), koji je bio i jedini kandidat, sukladno političkom dogovoru između svih političkih grupacija u PSVE. Daems je tako postao 33. predsjednik PSVE i treći Belgijac na toj funkciji od osnivanja Vijeća Europe 1949. godine. U svom uvodnom govoru Daems je kazao kako se nada da će se Parlamentarna skupština u svom radu više fokusirati na zajedničke vrijednosti koje su sve zemlje članice prihvatile ulaskom u Vijeće Europe, a manje na pojedinačne nacionalne interese. Naglasio je također kako će mu jedan od prioriteta u radu biti povezanost zaštite ljudskih prava i zaštite okoliša te da će općenito usko surađivati s Odborom ministara i glavnom tajnicom Vijeća Europe. 

U okviru tekućeg predsjedanja Gruzije Vijećem Europe zastupnicima su se obratili gruzijski ministar vanjskih poslova David Zalkaliani koji je govorio u ulozi predsjedatelja Odbora ministara te gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili, a jedan od uzvanika na zimskom zasjedanju bio je i predsjednik Moldove Igor Dodon. Drugog dana zajedanja zastupnici su raspravljali o izvješću Odbora za monitoring PSVE o funkcioniranju demokratskih institucija u Poljskoj. Nakon duge rasprave usvojena je rezolucija kojom se otvara procedura nadgledanja Poljske koja je pozvana revidirati reformski paket u pravosuđu jer taj paket nije usklađen s preporukama Vijeća Europe. 

Razmijenjena su i mišljenja s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić koja je naglasila kako je nakon 75 godina postojanja Vijeća Europe dobar trenutak za sažimanje pozitivnih utjecaja koje je u tom razdoblju imala ova organizacija posebice jer je stvoren zajednički konvencijski prostor na području Europe koji štiti sve njezine građane. Glavna tajnica Vijeća Europe naglasila je kako i dalje pred europskim društvima stoje značajni izazovi, prije svega porast populizma i ekstremnih nacionalnih politika te degradacija vladavine prava i demokratskih institucija u pojedinim državama.

Sudionici su raspravljali o Dopunskoj zajedničkoj proceduri između Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Odbora ministara i glavne tajnice u slučajevima da pojedina država prekrši prihvaćene standarde Vijeća Europe te je usvojena rezolucija kojom se definiraju koraci u takvim okolnostima.

Razgovaralo se i o prijetnjama slobodi medija, mogućim aktivnostima protiv krijumčarenja i trgovanja migrantima, o nestaloj djeci izbjeglicama i migrantima, a bilo je riječi i o zaštiti slobode vjere i vjeroispovijesti na radnom mjestu za što je izvjestitelj bio član Izaslanstva Hrvatskoga sabora Davor Ivo Stier. O navedenoj temi je usvojena rezolucija kojom se države članice pozivaju na promicanje kulture tolerancije i suživota u vjerski pluralističkim društvima, uz uvažavanje prava na slobodu misli, savjesti i vjere.