Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjelovalo na sastanku Parlamentarne skupštine OESS-a „Poziv na akciju - Proces Helsinki +50“

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić, član Hrvoje Šimić i zamjenik člana Arsen Bauk sudjelovali su u srijedu na drugom sastanku PS OESS-a s temom: „Poziv na akciju - Proces Helsinki +50“.

Članovi saborskog izaslanstva aktivno su sudjelovali u raspravi o postupku konsenzusnog odlučivanja, u kojoj su sudionici razgovarali o prednostima i nedostacima tog postupka u tijelima donošenja odluka OESS-a, ali su na kraju zaključili kako nije vrijeme za preispitivanje tog načela koje se u OESS-u primjenjuje od 70-ih godina prošlog stoljeća te je posebno važno za osiguravanje jednakosti država i pružanje legitimiteta u donošenju odluka, iako se ono istovremeno zloupotrebljava, što dovodi do opstruktivnog, pa čak i destruktivnog utjecaja na Organizaciju, smatraju sudionici sastanka. Rasprava je održana u okviru niza sastanaka usmjerenih na rješavanje specifičnih izazova s kojima se suočava OESS.

Više od stotinu dužnosnika i parlamentaraca OESS-a sudjelovalo je na događaju, uključujući i šefa Ureda za pravna pitanja OESS-a Stephena Walsha, nekoliko čelnika Parlamentarne skupštine-a OESS-a, bivših predsjednika i predsjedatelja Parlamentarne skupštine te predstavnika različitih institucija OESS-a. Sudionici su ponudili različite perspektive kao odgovor na pitanje načela konsenzusa OESS-a i prioriteta za moguću reformu, posebno ističući potrebu za većim političkim sudjelovanjem nacionalnih vlada u izgradnji političke volje kako bi Organizacija bila učinkovitija. Sastanak je moderirao visoki stručnjak PS OESS-a Lamberto Zannier podijelivši svoja iskustva bivšeg glavnog tajnika OESS-a i visokog povjerenika za nacionalne manjine. 

U svojoj uvodnoj riječi, predsjednik PS OESS-a Peter Lord Bowness primijetio je kako je načelo konsenzusa neraskidivo povezano s OESS-om te u sebi sadrži načelo jednakosti među državama. Također je naglasio da je uspješno raspoređivanje Specijalne promatračke misije u Ukrajini pokazalo kako se glavne odluke mogu donijeti unatoč visoko polariziranom političkom okruženju. – Konsenzus je također moćno oružje, rekao je Bowness te dodao kako je zloupotrebljavan za sprečavanje odluka, zatvaranje terenskih operacija ili ometanje ključnih sastanaka što je štetilo općim interesima OESS-a i država sudionica. 

U raspravi su se sudionici složili da politička pitanja s kojima se suočava OESS treba rješavati, uz naglasak da je to vrlo usko povezano s pitanjem odgovornosti i transparentnosti. Povrh toga je istaknuto da su OESS-u potrebne većine koje donose odluke, a ne manjine koje blokiraju odluke. Sudionici su ustvrdili kako bi trebalo istražiti opcije poput instrumenata "konsenzus-minus-jedan" i "konsenzus-minus-dva" te kako je potrebno redefinirati pitanja koja su političke i administrativne prirode, u kojem slučaju bi trebalo postojati drugačije, fleksibilnije pravilo.

Naglašeno je kako za postizanje uspjeha Organizacija mora biti ovlaštena koristiti čitav set alata te da načelo konsenzusa treba preispitati, ako ono tome stoji na putu. Rečeno je nadalje kako proces donošenja odluka mora biti prilagođen i služiti glavnoj svrsi ispunjavanja prioriteta kao što su rješavanje sukoba i jačanje sigurnosti, ali također je rečeno kako države sudionice pridaju veliku važnost pravilu konsenzusa i načelu jednakosti država, zbog čega bi ga se nerado odrekle.

Sudionici su istaknuli da bi barem trebalo razmotriti sprječavanje blokiranja proceduralnih odluka kao što, primjerice, uklanjanje neprekinutog proračunskog ciklusa. S tim u vezi, glavni tajnik PS OESS-a Roberto Montella pozvao je sudionike na pronalaženje mogućnosti za praktične i izvedive promjene poput usvajanja proračunskog ciklusa od dvije godine te na kontinuiranu političku pozornost prema OESS-u na visokoj razini, a kako bi se prevladali predstojeći izazovi.