Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjelovalo na obilježavanju 32. obljetnice stradanja Škabrnje

Škabrnja – Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno Antom Sanaderom, potpredsjendikom Sabora i izaslanikom predsjednika Sabora sudjelovalo je na obilježavanju 32. obljetnice stradanja Škabrnje.

U izaslanstvu su uz potpredsjednika Sanadera bili potpredsjednica Hrvatskoga sabora Sabina Glasovac, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić, predsjednica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Nada Murganić, predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Josip Borić, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić te zastupnici Nikolina Baradić, Maja Grba-Bujević, Branka Juričev Martinčev, Anita Pocrnić-Radošević, Danica Baričević, Ante Kliman, Nevenko Barbarić, Veljko Kajtazi, Arsen Bauk i Rade Šimičević.

Obilježavanjem 32. obljetnice stradanja civila i branitelja podsjeća se na napad koji su pod zapovjedništvom Ratka Mladića počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojbi. Mučki je ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja, a ukupno je u Domovinskom ratu Škabrnja imala 56 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šestero mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Do oslobođenja u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995., u Škabrnji je ubijeno 86 osoba. Za zločine u Škabrnji osuđena je samo nekadašnja medicinska sestra Zorana Banić. Bila je optužena i osuđena za kršenje međunarodnog prava, odnosno za sudjelovanje u napadu i ubijanju stanovništva u Škabrnji 18. studenoga 1991.

Kolona sjećanja i ove godine krenula je iz naselja Ambar, na početku Ulice 18. studenoga 1991., kroz mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položila službena izaslanstva.

U Škabrnju je iz svih dijelova Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine stiglo nekoliko tisuća građana, brojna izaslanstva Zadarske i susjednih dalmatinskih županija, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga te izaslanstva Sabora, Vlade RH, te predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH.

Nakon mise za domovinu i sve poginule u Domovinskom ratu u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u 12 sati krenuo je Mimohod - Korak po korak, do Spomen-obilježja na Mjesnom groblju sv. Luke, nakon čega su  položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod Središnjeg križa.

Autor: Hina/Služba za medije