Izaslanstvo Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji sudjeluje na 142. zasjedanju

Zagreb - Izaslanstvo Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji sudjeluje na 142. skupštini IPU-a koja se održava videokonferencijskim putem od 24. do 28. svibnja 2021. U Izaslanstvu su voditelj Izaslanstva Branko Grčić i članovi Ivan Ćelić i Natalija Martinčević.

U radu skupštine sudjeluju izaslanstva iz više od 130 zemalja te 700 zastupnika iz cijeloga svijeta te oko 60 predsjednika parlamenata, a dnevno se videokonferencijskim putem uključi preko tisuću ljudi.

Skupština se po prvi put u povijesti održava online i to na integriranoj platformi VEP, a glavna je rasprava usmjerena na dvije teme - borbu protiv pandemije COVID-a 19 te izgradnju bolje sutrašnjice u svijetu i ulozi parlamenata u tome

Očekuje se da će na kraju zasjedanja biti usvojene i dvije rezolucije: Parlamentarne strategije za jačanje mira i sigurnosti od prijetnji i konflikata od nesreća povezanih s klimom i njihovih posljedica te Digitalizacija i kružno gospodarstvo za postizanje ciljeva održivog razvoja, posebice odgovorne proizvodnje i potrošnje.

U sklopu skupštine održava se i sastanak Udruženja glavnih tajnika parlamenata (ASGP) na kojem sudjeluju i predstavnici Hrvatskog sabora.

ipu.org: 142 IPU Assembly