Izaslanstvo Hrvatskoga sabora odalo počast Stjepanu Radiću i lipanjskim žrtvama

Zagreb – Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner te zastupnici Marijana Petir, Maja Grba-Bujević, Ljubica Maksimčuk, Ivan Ćelić i Rade Šimičević, uime Hrvatskoga sabora, prigodno su u petak na Zagrebačkom groblju Mirogoju obilježili Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

Zastupnici su polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Središnjeg križa odali počast žrtvama atentata počinjenog u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928. godine - Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi. 

- Stjepan Radić je još tijekom života postao jednom od najuglednijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni, beskompromisno promičući demokratske i republikanske ideje i boreći se protiv beogradske hegemonije, rekao je Reiner te dodao kako je Radić ostavio dubok trag u hrvatskom političkom životu svojim naukom utemeljenim na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti kojima je aktivno djelovao na buđenje i osvješćivanje hrvatskoga identiteta. - Hrvatski narod je prošao trnovit put od ideje do života u slobodi u svojoj neovisnoj državi, a mi imamo sreću da živimo u vremenu u kojem su snove o samostalnoj Hrvatskoj, koje su sanjali Stjepan Radić i prije njega Ante Starčević, Eugen Kvaternik i mnogi drugi, ostvarili Franjo Tuđman i branitelji, rekao je tom prigodom potpredsjednik Sabora Reiner.

Hrvatski sabor donio je Odluku 2015. godine da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.