Izaslanik predsjednika Sabora akademik Reiner sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata država Srednje i Istočne Europe

Varšava - Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner sastao se u srijedu u Varšavi s potpredsjednikom poljskog parlamenta Sejma Ryszardom Terleckim gdje, kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, sudjeluje na sastanku predsjednika parlamenata Srednje i Istočne Europe koji se održava 17. i 18. svibnja u poljskom Sejmu.

Sugovornici su izrazili želju za daljnjim unapređenjem bilateralnih odnosa, posebno na parlamentarnoj razini. Istaknuta je važnost jačanja gospodarske suradnje i razvoja prometne i energetske infrastrukture na području srednje Europe, a posebno u okviru Inicijative "Tri mora". Također je istaknuta važnost zajedničkog angažmana prema susjedstvu te povezivanja s parlamentima tih susjednih država koje teže članstvu ili drugim oblicima povezivanja s EU-om i NATO-om. Potpredsjednik Sabora Reiner je posebno ukazao na potrebu podrške stabilnosti Bosne i Hercegovine kao i njezinom putu prema euroatlantskim integracijama, uz puno uvažavanje konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda.

Akademik Reiner kratko se susreo i s predsjednikom Sejma Marekom Kuchcinskim te s predsjednikom Senata Stanislawom Karczewskim s kojima je razgovarao o inicijativi Baltik – Jadran – Crno More. Potpredsjednika Hrvatskog sabora akademika Reinera zajedno s drugim šefovima parlamentarnih delegacija i veleposlanicima zemalja sudionica sastanka u Varšavi, primio je i predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda s kojim je Reiner razgovarao o njegovom skorašnjem posjetu Hrvatskoj.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove