Izaslanica predsjednika Sabora Marijana Petir sudjelovala u programu obilježavanja Stepinčeva u Krašiću

Krašić - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, nazočila je u subotu svečanoj svetoj misi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću te programu obilježavanja Stepinčeva 2024., u povodu obilježavanja 64. godišnjice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Nakon sv. mise koju je predvodio Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru, a homiliju održao mons. Juraj Batelja, generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadiskupije, Petir je položila vijenac i zapalila svijeću ispred spomenika bl. Alojziju Stepincu te je sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Krašiću.

Tom je prilikom istaknula da je bl. Alojzije Stepinac posebno cijenio Hrvatski sabor i pozivao zastupnike da donose dobre i pravedne zakone. Petir je podsjetila kako je suđenje kardinalu Stepincu od strane komunističkog režima osudio Hrvatski sabor koji je 1992. donio "Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu". Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, po zahtjevu za revizijom presude koju je podnio kardinalov nećak Boris Stepinac, 2016. u cijelosti je poništilo presudu komunističkih vlasti protiv Stepinca.

Petir je posebno naglasila kako se u udžbeniku za povijest za učenike 4. razreda srednje škole djecu pogrešno učilo da Stepinac nije rehabilitiran, zbog čega je  zastupnica Petir zatražila da se sporni udžbenik povuče iz Kataloga odobrenih udžbenika, što je i učinjeno. Rekla je kako podržava inicijativu krašićkog župnika vlč. Ivana Vučka da se u Krašiću izgradi potrebna hodočasnička infrastruktura, za što je nužna suradnja državne uprave i lokalne samouprave. Kako je istaknula, 50 tisuća hodočasnika dolazi godišnje u Dolinu kardinala, a imajući u vidu da je u Strategiji turizma prepoznat potencijal vjerskog turizma, izrazila je uvjerenje kako će i Krašić kao mjesto štovanja bl. Alojzija Stepinca dobiti potrebnu podršku.

Referirajući se na lošu demografsku sliku na hrvatskim selima, Petir je rekla da je Vlada Republike Hrvatske podržala njen amandman na proračun kojim su osigurana financijska sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu na način da će država s općinama i gradovima do 5 tisuća stanovnika udruživati svoja sredstva i time pomoći mladim obiteljima da zasnuju dom na hrvatskom selu, te je pozvala Općinu Krašić i druge općine da se jave na javni poziv koji će uskoro biti objavljen za tu namjenu. Zastupnica Petir je rekla kako nam bl. Stepinac treba biti uzor u našem životu i radu te da se baš poput njega, u ljubavi prema hrvatskom narodu ne damo ni od koga natkriliti.