Izaslanica predsjednika Sabora Marijana Petir sudjelovala u obilježavanju 80. obljetnice stradanja Zrina

Zrin – U svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, zastupnica Marijana Petir prisustvovala je u nedjelju svetoj misi održanoj u prigodi 80. obljetnice stradanja Zrina u crkvi Našašća svetog Križa u Zrinu.

Misu je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua u zajedništvu s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, biskupom Vladom Košićem, biskupskim vikarom i ravnateljem Zaklade za Zrin Markom Cvitkušićem i drugim svećenicima. Petir je sudjelovala i u procesiji koja je prethodila svetoj misi te je položila vijenac i zapalila svijeću ispred središnjeg križa i odala počast svim poginulim, nestalim i preminulim Zrinjanima.

Zrinska tragedija zbila se u rujnu 1943. godine, kada je taj gradić na Banovini uništen, većina muškaraca odmah pobijena (291), a preostali stanovnici, žene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju. Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti odmah su uništeni u cijelosti, a da bi progon Hrvata iz Zrina bio konačan, imovina im je svima oduzeta presudom Kotarskog suda u Dvoru 1946. godine, te im je zabranjen povratak u Zrin.

Zastupnica Petir u suradnji s Vladom Republike Hrvatske ulaže napore kako bi se nepravda učinjenima prema Zrinjanima ispravila. –Uz ime Zrin veže se puno simbolike i značenja. Zrin je preživio svoje slavne gospodare i bio svjedokom velikih patnji hrvatskog naroda. Voljela bih da Zrin svjedoči zajedništvu i nacionalnom optimizmu koji su nam potrebni za napredak naše domovine i naroda, poručila je zastupnica Petir u Zrinu.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Zrinske tragedije Petir je 5. rujna 2023. nazočila i predstavljanju monografije "Zrin u spomen žrtvama genocida" u Nadbiskupijskijskom pastoralnom institutu na zagrebačkom Kaptolu te premijeri dokumentarnog filma “Zrin 1943.” redateljice Nade Prkačin, održanoj u petak, 8. rujna u Velikom Kaptolu u Sisku.