Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Zdravka Bušić sudjelovala na skupu podrške Ukrajini u Zagrebu

Zagreb – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Ukrajina i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Zdravka Bušić sudjelovala je u subotu na Trgu bana Josipa Jelačića na skupu podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Uz veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj Vasilija Kiriliča, brojnu ukrajinsku zajednicu te veliki broj građana, skupu potpore su nazočili i predstavnici Hrvatskoga sabora, Vlade Republike Hrvatske, hrvatski zastupnici u Europskom Parlamentu kao i strani veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Ovim skupom je obilježena druga godišnjica agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja je do sada odnijela brojne žrtve, više od 11 630 civila, među njima 514 djece i nanijela ogromne materijalne štete. Usto, rezultirala je i velikim brojem izbjeglica koje su sigurnost potražile u zemljama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj koja je prihvatila više od 22 000 Ukrajinaca, a Ukrajini poslala 181 milijun eura vojne pomoći. Podršku Ukrajini u obrani slobode i demokratskih vrijednosti te solidarnost s ukrajinskim narodom iskazao je cijeli svijet, a među prvima je to učinila upravo Hrvatska.

U obraćanju je zastupnica Bušić naglasila snažnu potporu Hrvatske Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi za obranu suvereniteta i opstojnosti.–Prije trideset godina i Hrvatska je vodila  borbu za obranu slobode i demokracije protiv puno jačeg agresora i upravo smo ovdje na glavnom trgu grada Zagreba, Trgu bana Josipa Jelačića, 30. svibnja 1990. godine, uz mnoštvo građana svečano proslavili konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora koji je imao povijesnu ulogu u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća, rekla je Bušić.

Zaključno je podsjetila da je upravo Hrvatski sabor među prvima osudio agresiju na Ukrajinu spomenuvši kako je samo dan nakon agresije Ruske Federacije na tu zemlju usvojio Deklaraciju o Ukrajini kojom je najoštrije osudio napad na Ukrajinu i njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost. Isto tako, kako je istaknula, 28. lipnja 2023. godine, Hrvatski sabor usvojio je i Deklaraciju o priznavanju Gladomora 1932.-1933. genocidom nad ukrajinskim narodom.

–Ukrajina nije samo otvorena rana na srcu Europe, već svih nas. Sloboda i pravda moraju na kraju pobijediti, a tako će i Ukrajina, kao i Hrvatska, slaviti svoju slobodu, neovisnost i demokraciju. Slava Ukrajini!, poručila je zastupnica Bušić.