Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Zdravka Bušić nazočila otkrivanju spomen-ploče prvom predsjedniku Sabora Žarku Domljanu

Imotski – Predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovala je u subotu na otkrivanju spomen-ploče prvom predsjedniku Sabora u slobodnoj, suverenoj Hrvatskoj, Žarku Domljanu.

Zastupnica Bušić sudionicima je prenijela pozdrave predsjednika Hrvatskog sabora koji je uime Hrvatskoga sabora prihvatio pokroviteljstvo za postavljanje spomen-ploče na rodnoj kući prvog predsjednika Hrvatskoga sabora, danas Gradskoj knjižnici i čitaonici “Don Mihovil Pavlinović”.

Spomen-ploču, koja je umjetničko ostvarenje nedavno preminule hrvatske i europske kiparice Marije Ujević Galetović, otkrili su supruga Žarka Domljana Iva Marjanović i sestra Ksenija Urličić, a stihove pjesama Petra Gudelja posvećene Žarku Domljanu čitao je imotski glumac Marijan Mirić Grbavac. Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić istaknula je u svom obraćanju važnost obilježavanja značajnih trenutaka iz hrvatske povijesti te je naglasila kako su zajednički napori i suradnja s Domljanom, tijekom najranijih trenutaka stvaranja temelja nove hrvatske povijesti, bili protkani iskrenim prijateljstvom i zajedništvom u izgradnji Hrvatske.

Na panelu, koji je moderirala kćerka Žarka Domljana, Daška Domljan Luetić, na kojem se raspravljao o njegovom životu i djelu, sudjelovali su Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik i bivši gradonačelnik grada Splita te član prvog saziva hrvatskog višestranačkog sabora 90-ih godina, dr.sc. Katarina Levaj Horvat, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti i dr sc. Joško Belamarić  iz istog instituta koji su govorili o djelovanju i stručnosti dr. Domljana na području povijesti umjetnosti, a  dr. sc. Tea Rogić Musa iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža o njegovom leksikografskom radu. Istaknut doprinos panelu dala je i Doris Pack, bivša predsjednica Odbora za Jugoistočnu Europu Europskog parlamenta.

U svom govoru gradonačelnik grada Imotskog podsjetio je na izniman angažman dr. Domljana u počecima osnivanja hrvatske države, a ravnateljica Gradske knjižnice Marija Jović sudionicima obilježavanja približila je izjavu dr. Domljana koju je svima ostavio u zalog, “da nije mogao zamisliti bolju sudbinu za svoju rodnu kuću, od činjenice da se sada u njoj nalazi knjižnica i knjige, kao najveće duhovno bogatstvo čovjeka”.

Zaključno, Ksenija Urličić podsjetila je na njegove riječi prilikom proglašenja višestranačkog Sabora, dana 30. svibnja 1990. godine, a koje i danas imaju duboko značenje: „Neka živi Hrvatska i neka joj je dug i sretan život”.