Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Marijana Petir sudjelovala u Glini na obilježavanju pobjede Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu

Glina/Gornji Viduševac - Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir, u svojstvu  izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovala je u nedjelju na obilježavanju pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske u  Domovinskom ratu i predaje 21. korpusa neprijateljske vojske u Glini te tom prigodom nazočila polaganju vijenca i paljenju svijeća ispred spomenika Suza te  prigodnom programu koji se održao u Gornjem Viduševcu. 

- Na poseban način ovdje stojim sa zahvalnošću i poniznošću, ali i sa ponosom zato što pripadam narodu koji nikada nije napadao, tražio i otimao tuđe, već pripadam narodu koji je uvijek samo branio svoje i u toj borbi uspio. I pobijedio u Oluji koja je čista kao suza, bez i jedne mrlje, u kojoj su naši hrvatski branitelji i njihovi zapovjednici pokazali izuzetno dostojanstvo, a koje se posebno očitovalo upravo na ovome mjestu prije 26 godina kada se predao 21. korpus neprijateljske vojske i kada je u skladu sa Ženevskom konvencijom i međunarodnim pravom ta primopredaja izvršena, rekla je Marijana Petir u Gornjem Viduševcu.

Istaknula je da bi voljela da se u ovo mirnodopsko vrijeme prema našim hrvatskim braniteljima i prema svima onima koji su ovom slavnom i časnom operacijom zapovijedali odnosimo s dostojanstvom i velikim poštovanjem i da iz tih njihovih aktivnosti crpimo snagu kakvi ljudi trebamo biti i na kakav način trebamo živjeti. Petir je upozorila kako su danas pred nama novi izazovi jer je ovo područje, u ovih trideset godina teško stradalo dva puta - prvi put u Domovinskom ratu i sada u potresu. 

- Na nama svima je veliki zadatak da upravo s tom jednom poniznošću, zahvalnošću, ali i ljubavlju kakvu su hrvatski branitelji pokazali u obrani Domovine i mi danas tu našu ljubav učinimo djelotvornom i pomognemo i ovim našim ljudima na području Gline, ali i cijele Sisačko-moslavačke županije da ostanu u svom domu, na svom ognjištu, tako što ćemo sve ono što je srušeno izgraditi, tako što ćemo pripomoći razvoju gospodarstva i naše poljoprivrede, otvaranju novih radnih mjesta i osiguranju jednog normalnog života izgradnjom društveno-socijalne i komunalne infrastrukture za što imamo na raspolaganju velika financijska sredstva iz EU-a, rekla je Petir.

Upozorila je da bi se „huškači“ koji su ovdje i u vrijeme rata slali poruke mržnje,  a koji danas vode neke nama susjedne države i koji danas mirno šute i ignoriraju napade na Hrvate u Subotici i Hrvate u Crnoj Gori, trebali okrenuti budućnosti ako već ništa iz prošlosti nisu naučili. Rekla je da smo mi časno pobijedili braneći svoje te da ćemo svoje braniti i dalje, kao što to kaže naša himna, „dok nam živo srce bije“.